Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: 11 οίκοι σχολιάζουν τα μεγέθη τριμήνου

Στα ”ισχυρά” λειτουργικά έσοδα αποδίδουν οι αναλυτές τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη που ανακοίνωσε ο όμιλος της Eurobank, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη της κερδοφορίας επιτεύχθηκε παρά τις ενισχυμένες προβλέψεις. Εφικτοί οι στόχοι της διοίκησης για 2005. Πώς σχολιάζουν UBS, Marfin, Εγνατία, Emporiki, Σίγμα, Αγροτική, Alpha Finance, HSBC, Π&Κ, Proton και Eurobank Sec.

Eurobank: 11 οίκοι σχολιάζουν τα μεγέθη τριμήνου
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές (UBS, Marfin, Σίγμα, Emporiki, Εγνατία, Αγροτική, Alpha Finance, HSBC, Π&Κ, Proton και Eurobank Sec) από τα ”ισχυρά” -όπως τα χαρακτηρίζουν– μεγέθη που ανακοίνωσε η Eurobank στο πρώτο τρίμηνο, τα οποία και σημειώνουν πως καθιστούν τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση για το σύνολο του έτους εφικτούς.

Αποδίδουν δε την υψηλότερη του αναμενομένου αύξηση στην κερδοφορία στα λειτουργικά έσοδα της τράπεζας, ενώ επισημαίνουν πως η ισχυρή ανάπτυξη των κερδών επιτεύχθηκε παρά τις σημαντικά αυξημένες προβλέψεις.

Tην τιμή-στόχο των 30 ευρώ και τη σύσταση ”buy 1” επαναδιατυπώνει η UBS, την τιμή-στόχο των 25,50 ευρώ διατηρεί η Emporiki, των 29 ευρώ και τη σύσταση ”outperform” η Σίγμα, των 29,50 ευρώ με σύσταση ”αγορά” η Εγνατία, ενώ η Π&Κ επαναλαμβάνει τη σύσταση ”overweight”.

Στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank παρουσίασαν αύξηση 35,2%, διαμορφούμενα στα 108,5 εκατ. ευρώ με βάση τα ΔΛΠ.

Ειδικότερα, η UBS σε ανάλυσή της με ημερομηνία 19 Μαΐου επισημαίνει πως η κατά 35% αύξηση στα κέρδη πρώτου τριμήνου της Eurobank χαρακτηρίστηκε από ”ισχυρή” ενίσχυση των εσόδων (24,5%) και διακράτηση του κόστους.

Παράλληλα, ο ελβετικός οίκος αναφέρεται στην άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους, αλλά και την ενισχυμένη απόδοση ενεργητικού αφενός λόγω του βελτιωμένου μείγματος και αφετέρου της θετικής συνεισφοράς από το δίκτυο της ΝΑ Ευρώπης.

H UBS συμπληρώνει πως διατηρεί τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της Eurobank, ενώ επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 30 ευρώ και τη σύσταση ”buy 1”.

Από την πλευρά της η Marfin Analysis σημειώνει πως τα μεγέθη πρώτου τριμήνου της Eurobank ήταν ”δυνατά”, ενώ επισημαίνει πως η καλύτερη του αναμενομένου κερδοφορία επιτεύχθηκε παρά τη σηµαντική αύξηση των προβλέψεων (+56,7% σε ετήσια βάση και 22,9% πάνω από τις εκτιμήσεις της).

Στα θετικά η Marfin Analysis επισημαίνει τον ”ισχυρό” ρυθµό ενίσχυσης των δανείων και τη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο 3,6% από 3,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επιπλέον, η Marfin Analysis αναφέρει πως μετά την ανακοίνωση των καλών αποτελεσµάτων είναι περισσότερο πεπεισμένη ότι οι στόχοι για το έτος θα επιτευχθούν και πιθανότατα θα ξεπεραστούν.

”Πολύ καλά” θεωρεί η Emporiki τα αποτελέσματα τριμήνου της Eurobank, ιδιαίτερα όσον αφορά στο κοµµάτι της ανάπτυξης από τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τη σχέση εξόδων/εσόδων.

Η Emporiki συμπληρώνει πως τα αποτελέσματα της τράπεζας θα τύχουν θετικής υποδοχής από την αγορά, ενώ επισημαίνει πως δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές αναπροσαρµογές στις εκτιµήσεις της για το σύνολο της χρήσης, επαναδιατυπώνοντας παράλληλα την τιµή-στόχο των 25,5 ευρώ.

”Εξαιρετικά” χαρακτηρίζει η Σίγμα Securities τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Eurobank, ενώ εκτιμά πως θα δημιουργήσουν θετικές προσδοκίες για τις επιδόσεις πρώτου τριμήνου όλων των τραπεζών.

Παράλληλα, η Σίγμα Securities εκτιμά πως τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου αποτελούν προπομπό ότι η διοίκηση της τράπεζας θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το σύνολο του έτους (κέρδη ύψους 450 εκατ. ευρώ στο 2005, αυξημένα κατά 32%).

Επισημαίνει δε πως για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το αναπτυξιακό momentum δύναται να υποστηρίξει την αποτίμησή της, ενώ επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 29 ευρώ και τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της τράπεζας.

Και η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ κρίνει πως τα μεγέθη της Eurobank ήταν ”εξαιρετικά”, ενώ τονίζει πως ιδιαίτερα εντυπωσιακά επιτεύγματα ήταν η αύξηση των προμηθειών από τραπεζικές εργασίες, η επιτάχυνση του 12μηνου ρυθμού αύξησης των χορηγήσεών της και η επακόλουθη μεγάλη αύξηση του μεριδίου αγοράς στις χορηγήσεις.

Παράλληλα, η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των εξόδων και τη διεύρυνση του ”ανοίγματος της ψαλίδας” (”positive operating jaws”), την αύξηση δηλαδή των λειτουργικών αποτελεσμάτων με ρυθμό ταχύτερο από την αύξηση των εσόδων εξαιτίας της μικρότερης αύξησης των εξόδων από τα έσοδα.

Μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωση της κερδοφορίας της Eurobank για τα επόμενα 2-3 χρόνια αποτελεί –σύμφωνα με την Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ- η μείωση του λόγου λειτουργικό κόστος / λειτουργικά έσοδα (cost ratio) στις θυγατρικές της ΝΑ Ευρώπης από το υψηλότατο 77% για το πρώτο τρίμηνο του 2005 σε ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που έχει επιτευχθεί από τη Eurobank στην Ελλάδα (44%).

Εφικτοί εκτιμά και η Alpha Finance πως είναι οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση της Eurobank για το σύνολο του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη πρώτου τριμήνου, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στις υψηλές προβλέψεις οι οποίες κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεών της.

Η Alpha Finance, όμως, συμπληρώνει πως κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι οι χρεώσεις για τις προβλέψεις (οι οποίες στην παρούσα φάση βρίσκονται στο 1,29%) θα μειωθούν στα ερχόμενα τρίμηνα.

”Ισχυρά” χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Eurobank η HSBC, ενώ εκτιμά πως κινήθηκαν υψηλότερα τόσο των δικών της προβλέψεων όσο και των εκτιμήσεων της αγοράς, λόγω των υψηλών εσόδων από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες και παρά τις σημαντικά αυξημένες προβλέψεις.

Η Εγνατία Finance σε ανάλυσή της με ημερομηνία 19 Μαΐου και τίτλο ”Η ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς καθιστά τους στόχους εφικτούς” αναφέρει πως δεν θα αναμορφώσει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη έτους της Eurobank, ενώ συμπληρώνει πως διατηρεί την τιμή-στόχο των 29,50 ευρώ και τη σύσταση ”αγορά”.

Στους στόχους της διοίκησης, υπό το πρίσμα των μεγεθών πρώτου τριμήνου, αναφέρεται και η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, η οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”overweight”.

Παράλληλα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως η πρόσφατη ”αδυναμία” που έχει καταγράψει η μετοχή της Eurobank (καταγράφει κάμψη 1,6% από τις αρχές του έτους και 10% από τα υψηλά της) αποτελεί ευκαιρία για αύξηση θέσεων στον τίτλο.

Εξάλλου, σε χθεσινό της report η Proton Securities χαρακτήριζε τα μεγέθη της τράπεζας υψηλότερα των αναμενόμενων, ενώ σημείωνε επίσης πως το συνολικό spread διευρύνθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, κυρίως λόγω του επιτοκίου καταθέσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι η πορεία των spreads ήταν μία από τις κύριες ανησυχίες της λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Στο σημερινό πρωινό της report η Proton Securities αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call η διοίκηση της Eurobank απέδωσε τις καλύτερες του μέσου όρου επιδόσεις στην ωρίμανση του δικτύου των καταστημάτων της, αλλά και στην ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους υφιστάμενους πελάτες της.

Η Eurobank Sec σημειώνει πως η διοίκηση της τράπεζας από την πλευρά της διατήρησε τους στόχους της, σύμφωνα με τους οποίους τα καθαρά κέρδη του 2005 θα φτάσουν στα 450 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή θα παρουσιάσουν αύξηση το 2006 κατά τουλάχιστον 23%, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως τα αποτελέσματα τριμήνου ήταν ”θετικά”.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε χθες (19 Μαΐου) στα 24,64 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v