Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με το... ζόρι

Ράθυμη άνοδος που προβλημάτισε ιδιαίτερα, καθώς η Σοφοκλέους δείχνει αδύναμη να εκμεταλλευτεί την ”επιχορήγηση” του θετικού διεθνούς κλίματος, ενώ παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν την ”έλλειψη του τίτλου που θα αναλάβει ηγετικό ρόλο”. Θετικοί πρωταγωνιστές οι Τρ. Πειραιώς, ΕΛΤΕΧ, Eurobank και Intracom. Placement σε ΔΕΗ και Σαράντη.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ράθυμη άνοδος, που προβλημάτισε ιδιαίτερα, καθώς η Σοφοκλέους δείχνει αδύναμη να εκμεταλλευτεί την ”επιχορήγηση” του θετικού διεθνούς κλίματος και βέβαια κανείς δεν θέλει να σκέφτεται το πώς θα αντιδράσει αν οι διεθνείς Αγορές γυρίσουν σε διόρθωση.

Είναι πασιφανής η παθογένεια που επικρατεί και πολύ περισσότερο η παντελής απουσία διάθεσης των εμπλεκόμενων (όσοι έχουν απομείνει) να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο.

Μάλιστα αρκετοί παράγοντες της Αγοράς τονίζουν ότι είναι εμφανής η έλλειψη του τίτλου που θα αναλάβει ηγετικό ρόλο, όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι εδώ και κάποιες συνεδριάσεις ορισμένοι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων επιχειρούν αθόρυβη και χαμηλού κόστους αναρρίχηση, έστω και αν προς το παρόν τουλάχιστον δεν επικεντρώνεται πάνω τους το αγοραστικό ενδιαφέρον των περισσότερων θεατών.

Τεχνικά (περισσότερο) και λιγότερα από την γενικότερη εικόνα η Αγορά δείχνει ότι μπορεί να δώσει μία σχετική ανοδική αντίδραση, όμως οι περισσότεροι την περιμένουν για να ρευστοποιήσουν θέσεις και όχι για να τοποθετηθούν σε τίτλους που θεωρούν σαν ”επενδυτικές ευκαιρίες”.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, θετικότερος πρωταγωνιστής η Πειραιώς έχοντας την επιχορήγηση των Eurobank, Cosmote, Ελ. Τεχνοδομική, Ιντρακόμ, με αξιοσημείωτα κέρδη η Βιοχάλκο, θετική μεταβολή για Εμπορική, Γερμανό, ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ, ΟΤΕ, Τιτάν, Coca-Cola και αμετάβλητος ο ΟΠΑΠ.

Αντίθετα υπό πίεση η ΔΕΗ, μετά την ανακοίνωση του placement στα 20,20 ευρώ, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια, Folli Follie, Alpha Bank και αρνητικό πρόσημο για Εθνική και Motor Οil.

Ο Γενικός Δείκτης παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ανοδικά, γρήγορα γύρισε σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και μόνο μετά τις 14.20 κινήθηκε πλαγιοανοδικά μέχρι τις 2872,01 μονάδες για να υποχωρήσει και πάλι και να κλείσει στις 2867,82 με κέρδη 0,45%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 253,8 εκ. από τα οποία τα 128,1 αφορούσαν ”πακέτα”.

Ακριβώς στο τέλος οι ανοδικές μετοχές (127) πέρασαν τις πτωτικές (119) και για 15 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 5-14,78%.

Όσον αφορά τα επιμέρους και για όσους ενδιαφέρονται ίσως χρειάζονται προσοχή οι Μάρακ, Ικτίνος, Reds.

Στα 20,20 ευρώ ανά μετοχή πραγματοποιήθηκε το placement για το 2,37% των μετοχών της ΔΕΗ ήτοι 5.500.000 τεμάχια, με τη μορφή δύο πακέτων.

Εξάλλου, πέντε πακέτα μετοχών (1,5 εκατ. τεμάχια) που αντιπροσωπεύουν το 3,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Γρ. Σαράντης πέρασαν μέσω του Χ.Α. στην τιμή των 5,94 ευρώ ανά μετοχή.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, δύο πακέτα των 100.000 και 66.928 τεμαχίων της Γερμανός στα 23,98 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Intralot στα 23,50 ευρώ και ένα πακέτο 47.200 τεμάχια του ΟΤΕ στα 14,10 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια των ΕΛΠΕ στα 8 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 21,50 ευρώ και ένα πακέτο 29.000 τεμάχια της Εθνικής στα 25,96 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v