Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απνοια πάνω από τη Σοφοκλέους

Η... άπνοια που επικρατεί από πλευράς ειδήσεων στην αγορά και η επιφυλακτική στάση των ξένων έχει ως αποτέλεσμα το βάλτωμα και την αποεπένδυση της Σοφοκλέους. Παραμένουν θετικοί οι ξένοι για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η εθελουσία του ΟΤΕ αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα των ημερών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τελευταίων ημερών αποτελεί, σύμφωνα με την εκτίμηση των χρηματιστών, τον ουσιαστικότερο ανασταλτικό παράγοντα αυτής της περιόδου.

Όπως σημειώνουν, στο χαμηλό τζίρο αποτυπώνεται πλέον η επιφυλακτικότητα ορισμένων ξένων, οι οποίοι διαπιστώνουν καθυστέρηση στην υλοποίηση ουσιαστικών κινήσεων και στην επίλυση προβλημάτων, τη στιγμή που οι Έλληνες διαχειριστές στην πλειονότητά τους παραμένουν πωλητές.

Οι βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες”, όσοι πόνταραν στο ενδεχόμενο ανακοίνωσης συγκεκριμένων μέτρων για το καθεστώς των θυγατρικών της Εθνικής, θα πρέπει να απογοητεύτηκαν χθες.

Βέβαια, οι πλέον υπομονετικοί άκουσαν ακριβώς αυτά που περίμεναν, με τη διοίκηση του ομίλου να αρνείται να κάνει πρόβλεψη (και ορθά) σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2005.

Ο διοικητής του ομίλου άφησε όμως να φανεί ότι προσβλέπει σε βελτιωμένα αποτελέσματα στο α’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (δες σχετικό θέμα, κάτι που αποτελεί θετικό στοιχείο.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πώλησης του Αστέρα ήταν κάτι περισσότερο γνωστό, πως τέτοιο ζήτημα ουδέποτε είχε τεθεί.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως η απουσία ειδήσεων ενδέχεται, σε συνδυασμό με τη λήψη των συμβολαίων μηνός Μαΐου την Παρασκευή, να εντείνει τη διακύμανση ορισμένων τίτλων.

Πάντως για τους ξένους, οι οποίοι παραμένουν επενδεδυμένοι μακροπρόθεσμα στην αγορά, η έκθεση της Merrill Lynch απηχεί μέρος των εκτιμήσεων και του τρόπου με τον οποίο κινείται η Σοφοκλέους τους τελευταίους μήνες.

Στα επιμέρους θέματα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι επόμενες κινήσεις του Γερμανού, η αύξηση κερδών του Πλαισίου, η εκτίμηση για αυξημένα αποτελέσματα των εταιριών του ομίλου Μυτιληναίου, οι εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, μετά την είσοδο του Απόστολου Βεντούρη στη ΝΕΛ, και ορισμένες ακόμη εισηγμένες.

Σημείωση: Σύμφωνα με το βελτιωμένο σχέδιο που έχει δοθεί από την Κεφαλαιαγορά προς διαβούλευση στους φορείς, τουλάχιστον 100-150 εισηγμένες ”βλέπουν” την έξοδο από το χρηματιστήριο.

Προοπτική που καλώς ή κακώς μπορεί να διαμορφώσει τάση στην καλούμενη περιφέρεια (και όχι μόνο), θα πρέπει όμως, πρωτίστως, να οδηγήσει σε διασφάλιση των συμφερόντων των μικροεπενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v