Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική και Alpha διαμορφώνουν την τάση

Φαίνεται να εξασφαλίζονται τα νώτα της αγοράς υψηλότερα της στήριξης των 2.830 μονάδων. Επιμέρους, τεχνικής μορφής, λεπτομέρειες ενδέχεται να πιέσουν πρόσκαιρα και μόνο τις Εθνική ή Alpha Bank. Λειτουργούν όμως αντίρροπα άλλες μετοχές στον FTSE 20 σε σημείο που η τάση να διαμορφώνεται ανοδική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το κλίμα στην Ευρώπη και οι τεχνικής μορφής πιέσεις που ενδέχεται να ασκηθούν σε Εθνική και Alpha Bank οδηγούν μάλλον σε μικρή, ήπια διολίσθηση του FTSE 20.

Για τον Γενικό Δείκτη, όπου εμφανίζεται και πάλι διάγραμμα με ενδιαφέρον, υπάρχει περιθώριο μικρής υποχώρησης προς τις 2.870 και ενδεχομένως τις 2.850 μονάδες (συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων όπου θα αποκοπεί το μέρισμα της Εθνικής και θα προσαρμοστεί η τιμή της Alpha Bank), το πιθανότερο όμως είναι πως η στήριξη των 2.830 μονάδων έχει ισχυροποιηθεί περισσότερο.

Πρακτικά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρχικά μικρή υποχώρηση του Δείκτη, αλλά εν συνεχεία προσέγγιση και, μετά τη γενική συνέλευση της Εθνικής, πιθανή υπέρβαση των 2.900 μονάδων.

Άλλωστε στη συνεδρίαση της Παρασκευής φάνηκε πως για τον FTSE 20 αναπτύσσονται (ή μπορούν και να αναπτυχθούν) αντίρροπες τάσεις από μετοχές που έχουν υποαποδώσει τις προηγούμενες ημέρες.

Η περίπτωση της Eurobank ήταν την Παρασκευή ενδεικτική, ενώ θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και σε μετοχές όπως των Τιτάν (δες ανάλυση Π&Κ), Motor Oil, Coca-Cola 3E, Cosmote, που παρέχουν πολύτιμες στηρίξεις στους δείκτες.

Το πιο ενδιαφέρον όμως, από τεχνικής πλευράς, διάγραμμα εμφανίζεται για τη μετοχή του ΟΤΕ και δευτερευόντως της Εμπορικής.

Στον ΟΤΕ ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν στις επόμενες συνεδριάσεις προσπάθεια προσέγγισης των 15 ευρώ.

Για την Εμπορική η διαδικασία που ακολουθείται είναι μονόδρομος.

Ενδιαφέρον θα έχει και η περίπτωση της Πειραιώς, καθότι οι ρευστοποιήσεις ξένων διαχειριστών φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί, αν και στη μετοχή βγαίνει προσφορά από 2-3 Έλληνες διαχειριστές.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η κατάσταση μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρουσα, με την προϋπόθεση πως θα σταθεροποιείται ο FTSE 20.

Σε κατασκευές, ενέργεια και εμπόριο υπάρχουν περιπτώσεις μετοχών που είτε προσφέρουν είτε μπορούν να αποδώσουν υπεραξίες.

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για μετοχές όπου στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας διαπιστώθηκε αύξηση των συναλλαγών και εμφάνιση αρκετών προσυμφωνημένων πράξεων.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπου αυτές πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό των επιχειρηματιών και των βασικών μετόχων, το ”παιχνίδι” παρουσιάζεται ακόμη πιο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v