Στους ρυθμούς της αποκοπής μερισμάτων

Στο χορό των τριμήνων με βάση τα ΔΛΠ, της αποκοπής των μερισμάτων και της διανομής δωρεάν μετοχών εισέρχεται σταδιακά η αγορά, εξέλιξη που αναμένεται να προσδώσει τον τόνο, αλλά και να επηρεάσει τη διακύμανση των μετοχών που πρωταγωνιστούν. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με διπλή όψη εμφανίζεται η αγορά, αναμένοντας τη γενική συνέλευση της Εθνικής, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 17 Μαίου.

Η αποκοπή μερίσματος, αλλά και νέων μετοχών μπορεί θεωρητικά να επηρεάσει τη διακύμανση μετοχών, όπως η Εθνική, Alpha ή ορισμένων ακόμη μικρότερων βέβαια αποτίμησης.

Κάτι τέτοιο θα είχε επίπτωση στον FTSE-20, που κλείνοντας χθες υψηλότερα των 1.600 μονάδων ισχυροποιείται περαιτέρω η στήριξη των 1.580 μονάδων.

Η ενδεχόμενη πίεση, για παράδειγμα στην Εθνική, που προφανώς θα είναι πρόσκαιρη, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την υπεραντίδραση άλλων μετοχών του FTSE-20, με ενδεικτικότερη τη Eurobank.

Η μετοχή της έκλεισε στα 23,54 ευρώ, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 341.000 τεμάχια και φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει αντίρροπη δύναμη για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα, η συμφωνία των εμπλεκόμενων για τη διαδικασία διάθεσης 17% του ΟΠΑΠ έχει μεταβάλει άρδην τη διάθεση των ξένων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή του ΟΠΑΠ, παρά τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες που πρόσφερε έκλεισε και την Παρασκευή κατά 1,47% υψηλότερα στα 20,70 ευρώ με τις συναλλαγές του 1,2 εκατ. ευρώ να παραπέμπουν και στην ενεργότερη δράση ξένων διαχειριστών.

Όπως όλα δείχνουν και εάν διατηρηθεί η συγκυρία, η διάθεση του 17% μπορεί να γίνει υψηλότερα των 20 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνεται πως οι αναλυτές, ξένοι και Έλληνες, επανακάμπτουν με μάλλον θετικές εκθέσεις.

Ακόμη και η Merril Lynch πριν μερικές συνεδριάσεις συνιστούσε να μην πανικοβαλλόμαστε για τα αποτελέσματα της Coca Cola, με ανάλυση – στροφή 180 μοιρών θέτει και αυτή υψηλότερα τον πήχη για τη μετοχή της εταιρίας.

Θετική είναι ως προς την εκτίμησή τους, για τις μετοχές που εξετάζουν χρηματιστηριακές που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών των ξένων.

Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι τυχαίο όπως χρηματιστηριακές όπως η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, Marfin Analysis, Εγνατία, Σίγμα και άλλες, εκτιμούν υψηλότερα κέρδη τριμήνου για τους πέντε μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους, προβλέπουν βελτίωση μεγεθών για ορισμένες εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και εμφανίζονται με πιο αισιόδοξη την Εγνατία, θετικότερη για τη συνέχεια.

Η τιμή-στόχος των 3.282 μονάδων που τίθενται από την Εγνατία, επίπεδο που έχουν θέσει και άλλες ΑΧΕ – κατά το παρελθόν – δεν αποκλείεται να αποτελεί την ολοκλήρωση ενός ανοδικού κύκλου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Γενικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 2.883 μονάδες με κέρδη 0,7%, ο FT 20 κέρδισε 0,66%, ενώ ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 0,71%.

Ο Small Cap 80 ενισχύθηκε 0,66% και ο FTSE 140 κέρδισε επίσης 0,66%. Ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας σημείωσε αύξηση 1,77%.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν 1,46%, οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν οριακά κατά 0,03%, ενώ κέρδη 5,97% σημείωσε ο κλάδος των ειδών λύσεων πληροφορικής.

Τα μη μεταλλικά ορυκτά υποχώρησαν 4,01%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Eurodrip (23,8%), Informatics (21,9%) ΑΕΓΕΚ (προνομιούχες – 18,2%), Alpha Grissin Infotech (18%), Ελβιεμέκ (16,7%), Περσεύς (16,3%), Alsinco (15,4%), Βογιατζόγλου (15,2%), Βαράγκης (13,4%) και Τεξαπρέτ (13,2%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι Elephant (27,3%), Eμπορικός Δεσμός (26,5%), Κορφίλ (17,4%), Σίδμα (12,1%), Αγροτική Τράπεζα (12,1%), Τρία Άλφα (9,9%), Rainbow (9,6%), PC Systems (9,1%), Μινέρβα (8,3%) και Βιοχάλκο (8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v