Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Πώς αναμένει τα τρίμηνα των τραπεζών

Μέση αύξηση των κερδών προ φόρων μετά από μειοψηφίες της τάξης του 18,2% αναμένει η Marfin Analysis να εμφανίσουν στο τρίμηνο οι Εθνική, Alpha Bank, Εμπορική και Πειραιώς (βάσει των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων). Η Eurobank προβλέπεται ότι βάσει των ΔΛΠ θα εμφανίσει αύξηση της τάξης του 30,9%. Οι τιμές - στόχοι. Οι συστάσεις.

Marfin: Πώς αναμένει τα τρίμηνα των τραπεζών
Μέση αύξηση των κερδών προ φόρων μετά από μειοψηφίες της τάξης του 18,2% αναμένει η Marfin Analysis να εμφανίσουν στο τρίμηνο οι Εθνική, Alpha Bank, Εμπορική και Πειραιώς, οι προβλέψεις για τις οποίες βασίζονται στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Η Marfin αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους να είναι η βασική κινητήριος δύναμη των ανωτέρω επιδόσεων, καθώς προβλέπει ότι θα εμφανίσουν μέση άνοδο 13,8%.

Όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή, την ισχυρότερη βελτίωση σε επίπεδο κερδοφορίας θα εμφανίσει η Εμπορική (ετήσια αύξηση κερδών προ φόρων μετά μειοψηφιών στο +58,9%), κυρίως λόγω της αδυναμίας των μεγεθών της στο α΄ τρίμηνο του 2004. Η αύξηση για την Εθνική αναμένεται στο 23,2%, για την Πειραιώς στο 23,1%, ενώ για την Alpha Bank η ποσοστιαία άνοδος αναμένεται μονοψήφια.

Για τη Eurobank, τη μόνη από τις ”μεγάλες” τράπεζες για την οποία οι προβλέψεις της Marfin είναι σε ΔΛΠ, αναμένεται η ετήσια αύξηση των κερδών προ φόρων μετά μειοψηφιών να φτάσει στο 30,9%.

Πρώτη από τις τράπεζες θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Eurobank (19/5). Θα ακολουθήσουν η Alpha Bank (25/5), οι Εθνική και Πειραιώς (26/5), ενώ η Εμπορική δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία δημοσιοποίησης των μεγεθών της.

Η τιμή-στόχος για την Εθνική Τράπεζα είναι τα 30,7 ευρώ (σύσταση Outperform), ενώ για τη μετοχή της Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι τα 28 ευρώ (Νeutral).

Εξάλλου για τη μετοχή της EFG Eurobank η τιμή-στόχος είναι τα 24,5 ευρώ (Neutral), για την Εμπορική Τράπεζα τα 15,3 ευρώ (Underperform), ενώ για την Πειραιώς η τιμή-στόχος τίθεται στα 13,9 ευρώ (Neutral).



Αναλυτικότερα και σε ό,τι αφορά το τρίμηνο της Εθνικής (βάσει των Eλληνικών Λογιστικών Προτύπων), η Marfin εκτιμά ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη θα κινηθούν ανοδικά κατά 25,9% και θα διαμορφωθούν στα 132,2 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τόκους θεωρείται ότι θα αυξηθούν κατά 12,6%. Αναφερόμενη στην επίδραση από την εισαγωγή των ΔΛΠ, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι θα παρατηρηθεί σημαντικός περιορισμός των εσόδων και τους κόστους, μεταξύ άλλων λόγω και της ενοποίησης της θυγατρικής της, Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αύξηση κατά 15,5% θα εμφανίσουν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα). Αν και η αύξηση χαρακτηρίζεται υγιής, θεωρείται ότι θα είναι μικρότερη έναντι αυτής των ανταγωνιστών, κυρίως λόγω των ισχυρών εσόδων από συναλλαγές που εμφανίστηκαν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 280,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,8%.

Ισχυρή επίδοση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της Eurobank αναμένει η Marfin, προβλέποντας ότι τα καθαρά κέρδη (με βάση τα ΔΛΠ) θα αυξηθούν κατά 30% στα 104,5 εκατ. ευρώ. Ως ”σημείο-κλειδί” στην άνοδο της κερδοφορίας θεωρούνται τα έσοδα από προμήθειες και τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Την επιτάχυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης των εσόδων από τόκους, την ανάκαμψη στα έσοδα από προμήθειες, την κατά πολύ βελτιωμένη συμπεριφορά σε ό,τι αφορά το κόστος, αλλά και τις αδύναμες επιδόσεις του περσινού α΄ τριμήνου εκτιμά η Marfin ως παράγοντες υπεύθυνους για τη σημαντική ανάκαμψη που αναμένει να παρατηρηθεί στην κερδοφορία της Εμπορικής Τράπεζας.

Για την Πειραιώς, η άνοδος των καθαρών κερδών, με βάση τα Ελληνικά ΅Λογιστικά Πρότυπα υπολογίζεται στο 22,4%, ενώ στο μέτωπο των εσόδων τον τόνο θα δώσει η ισχυρή εκτιμώμενη άνοδος των προμηθειών και των εσόδων από τόκους. Σε επίπεδο κόστους οι ρυθμοί αύξησης των λειτουργικών εξόδων αναμένεται να είναι υψηλοί σε σύγκριση με το μέσο όρο του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v