Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέσμια της νευρικότητας η Σοφοκλέους

H έντονη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς Αγορές, αλλά και η παρατεταμένη εικόνα παθογένειας που παρουσιάζει το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση. Εβδμαδιαία κέρδη 0,70%. Τα πακέτα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Sell in May and go away? ή Παρασκευή και 13;

Και στις δύο περιπτώσεις οι τίτλοι αναφέρονται σε μάλλον απαισιόδοξα σενάρια, όμως αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μερίδα επαγγελματιών του χώρου, επισημαίνοντας την έντονη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς Αγορές, αλλά και την παρατεταμένη εικόνα παθογένειας που παρουσιάζει το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό της Σοφοκλέους.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς θεωρούν πιθανή την συνέχιση αποκόμισης κερδών, όμως όσοι ”θαρραλέοι” τόλμησαν να επαναδραστηριοποιηθούν στην Σοφοκλέους μετά τον Ιανουάριο μόνο υποαξίες καταγράφουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Τεχνικά η εικόνα παραμένει αμετάβλητη, έστω και αν τόσο ο Δείκτης όσο και ο FTSE έκλεισαν λίγο χαμηλότερα του επιθυμητού κλεισίματος.

Όμως η Αγορά υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας και ενδιαφέροντος και αυτό συμβαίνει απλούστατα γιατί δεν υπάρχουν κέρδη και βέβαια το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό αξίωμα αναφέρει ότι τα κέρδη δημιουργούν τζίρο και όχι ο τζίρος κατ΄ ανάγκην κέρδη (!!!).

Τώρα το αν ο Δείκτης κέρδισε 0,70% σε εβδομαδιαία βάση, ή κερδίζει 3,5% από την αρχή του χρόνου, ελάχιστα απασχολεί την πλειονότητα των εμπλεκομένων που έχουν ”κουραστεί” να καταγράφουν συνεχείς ζημιές, έστω και αν ο Δείκτης κατά την τελευταία διετία έχει διπλασιαστεί, σε μία Αγορά που 10 ΑΧΕ συγκεντρώνουν περισσότερο από το 76% των συνολικών συναλλαγών (τουλάχιστον κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους).

Από τις μετοχές του FTSE, η καλύτερη εικόνα για ΟΠΑΠ και Eurobank, θετική μεταβολή για Alpha Bank, Motor Oil, Γερμανό, ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ και αμετάβλητη η Ελ. Τεχνοδομική.

Αντίθετα για μία ακόμα συνεδρίαση υπό πίεση η Εθνική, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ιντρακόμ, Τιτάνα (μεγαλύτερες από το μέρισμα των 0,52 ευρώ που απέκοψε), Εμπορική, Coca-Cola και αρνητικό πρόσημο για Folli Follie, Cosmote, Ελ. Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης εξάντλησε την δυναμική του σε κίνηση λίγο μεγαλύτερη των 14 μονάδων (!) (χαμηλό 2879,01 και υψηλό 2893,78) και έκλεισε στις 2883,8 μονάδες με απώλειες 0,28%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 123 εκ. από τα οποία τα 7,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Για μία ακόμα συνεδρίαση στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 100 ανοδικές μετοχές έναντι 138 πτωτικών και για 15 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 5-11,54%.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 125.000 τεμάχια της ΕΧΑΕ στα 9 ευρώ, ένα πακέτο 47.240 τεμάχια της Εμπορικής στα 24,50 ευρώ, ένα πακέτο 1.500 τεμάχια της Τράπεζας Αττικής στα 4,62 ευρώ και ένα πακέτο 150.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 20,49 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 10.000 της Lavipharm στα 0,98 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Γερμανός στα 23,90 ευρώ, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Cosmote στα 14,28 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v