Κόντρα (;) στη Wall η Σοφοκλέους

Δεν βοηθά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ειδικά μετά τη βουτιά του Dow στη Ν. Υόρκη. Όμως, στη Σοφοκλέους -και λόγω ΟΠΑΠ- το κλίμα μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι συγκριτικά καλύτερο. Το ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην προτίμηση που δείχνουν ορισμένοι ξένοι σε ελάχιστες, επιλεγμένες μετοχές του ”μεσαίου χώρου”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Είναι η πρώτη φορά ύστερα από καιρό που για τη Σοφοκλέους έχει διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα διαφορετική τάση από αυτή της Νέας Υόρκης και των ευρωπαϊκών αγορών.

Ως εκ τούτου, αποκτά εύλογο ενδιαφέρον ο τρόπος αντίδρασης των επενδυτών, ειδικότερα των βραχυπρόθεσμων, στη σημερινή συνεδρίαση.

Και αυτό γιατί στις τρεις τελευταίες θετικές συνεδριάσεις έχουν διαμορφωθεί αποδόσεις ικανές να... κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ξένων για κατοχύρωση κερδών.

Ενδεικτικότερη θεωρούμε την περίπτωση του ΟΠΑΠ, καθώς η απόδοση των τελευταίων συνεδριάσεων αποτελεί... δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, αν και το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό παραμένει ισχυρό.

Σε αυτό συνηγορεί η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ ξένων και Ελλήνων αρμοδίων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και το ύψος των προμηθειών που θα καταβληθούν.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Deutsche Bank, εις εκ των τεσσάρων ξένων αναδόχων, έθεσε χθες τον πήχη χαμηλότερα στα 23 από τα 25 ευρώ διατηρώντας παράλληλα τη σύστασή της για ”αγορά”.

Το ζητούμενο για τη μετοχή είναι η τελική τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία διάθεσης και αν αυτή θα είναι μισό ευρώ πάνω ή κάτω από τα 20 ευρώ.

Δεδομένου ότι χθες ο καθαρός τζίρος ήταν συγκριτικά αυξημένος, δεν αποκλείεται να υπάρξουν επανατοποθετήσεις στην περίπτωση που η αγορά ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, καθοδικά.

Οι κινήσεις των ισχυρών ”παικτών” της Σοφοκλέους, και αναφερόμαστε στις τράπεζες, φαίνεται να κινούνται στη λογική των ξένων, καθώς επεκτείνουν την παρουσία τους σε αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Δεν είναι τυχαία ούτε αμελητέα η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή, με την τάση να παραμένει ενισχυτική, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελευταία κίνηση της Πειραιώς (βλ. σχετικό θέμα).

Σε επιμέρους μετοχές του FTSE-20 με καλά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στην 3Ε, δεν δικαιολογείται πίεση, πέραν μίας πρόσκαιρης ίσως, λόγω κατοχύρωσης κερδών.

Το ενδιαφέρον είναι πως (όπως σημειώνει και ο Θανάσης Μαυρίδης στο Εγερτήριό του) ορισμένοι ξένοι και ψάχνουν και τοποθετούνται σε επιλεγμένες εταιρίες της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε άλλες μετοχές διαπιστώνεται η διαμόρφωση ανοδικής τάσης (Τέρνα, Chipita, Σαράντης, Καμπάς, Άκτωρ, Blue Star) και σε αρκετές ακόμη.

Σημείωση: Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεδρίαση για τον Τιτάνα, λόγω της αποκοπής 0,52 ευρώ μερίσματος, κάτι που έχει... προεξοφληθεί από τους ξένους διαχειριστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v