Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκεπτικισμός παρά την άνοδο

Μόνο η τεχνική ανάλυση αφήνει κάποια συγκρατημένα ίχνη αισιοδοξίας, σε μία Σοφοκλέους που σήμερα κινήθηκε κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα και στην νευρικότητα των ξένων Αγορών που έδειξαν να προβληματίζονται και πάλι με την ανηφορική κίνηση του πετρελαίου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μόνο η τεχνική ανάλυση αφήνει κάποια συγκρατημένα ίχνη αισιοδοξίας, σε μία Σοφοκλέους που σήμερα κινήθηκε κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα και στην νευρικότητα των ξένων Αγορών που έδειξαν να προβληματίζονται και πάλι με την ανηφορική κίνηση του πετρελαίου.

Όμως ο τζίρος και η γενικότερη εικόνα του ταμπλό επιβεβαιώνουν ότι η Αγορά έχει άμεση ανάγκη ειδήσεων – καταλυτών προκειμένου να αποκτήσει τάση.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι η Σοφοκλέους βρίσκεται ενώπιον των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου και βέβαια ότι ουσιαστικά δεν έχει επιλυθεί κάποιο από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Αγορά όπως το Ασφαλιστικό των Τραπεζών ή οι κινήσεις αναδιαρθρώσεων σε μεγάλους Δημόσιους Οργανισμούς.

Βέβαια υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη άποψη που τονίζει τον κίνδυνο που εμπεριέχει αυτή η αδύναμη εικόνα της Σοφοκλέους, κυρίως σε περίπτωση που αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν θέσεις οι έχοντες την διαχείριση του ”εισαγόμενου” χρήματος.

Τεχνικά τα πράγματα δείχνουν καλύτερα και αν ο FTSE διατηρηθεί πάνω από τις 1580 μονάδες (για τις επόμενες δύο – τρεις συνεδριάσεις) δίνει σήμα αγοράς και κίνησης προς τις 1630 και ίσως προς τις 1660 μονάδες.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και το γεγονός ότι μετά από πάρα πολλές συνεδριάσεις οι μετοχές με θετικό πρόσημο πέρασαν αυτές με αρνητικό, όμως και πάλι περισσότερο από το 70% του συνολικού τζίρου αντιστοιχούσε το πολύ σε μία δεκάδα τίτλων, δυσκολεύοντας τις κινήσεις ακόμα και αυτών που θα επέλεγαν να ρευστοποιήσουν θέσεις στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ μόνο ικανοποιητικό δεν κρίνεται το ”ντεμπούτο” της ”Σιδηρεμπορική Μακεδονίας” δικαιώνοντας όσους εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζουν την επιστροφή του παλαιού καθεστώτος, όταν ο ανάδοχος εγγυώταν ότι η τιμή του τίτλου δεν θα υποχωρήσει κάτω από την τιμή εισαγωγής για έξι μήνες (!!!), τονίζοντας ότι αυτό το μέτρο θα επαναφέρει μέρος της εμπιστοσύνης και του ενδιαφέροντος για την Σοφοκλέους (!).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ασφαλώς ο πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν ο ΟΠΑΠ (οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν η σημερινή κίνηση ήταν απλά βίαιη ανοδική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά ή σηματοδοτεί επιστροφή αγοραστών), στο υψηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος η Alpha Bank, αξιοσημείωτα κέρδη για τα Ελ. Πετρέλαια, θετική μεταβολή για Εθνική, Πειραιώς, Γερμανό, ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ, ΟΤΕ, Eurobank, Coca-Cola, Cosmote, Folli Follie και αμετάβλητοι οι Ελ. Τεχνοδομική και Ιντρακόμ.

Αντίθετα με απώλειες που όμως δεν ξεπέρασαν το 1%, οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Τιτάν, Motor oil και Εμπορική (δεν ήταν λίγοι αυτοί που την περίμεναν περισσότερο δυνατή, σύμφωνα με την εικόνα των προηγούμενων συνεδριάσεων).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι το υψηλό των 2870,4 μονάδων και έκλεισε στις 2859,02 με κέρδη 0,78%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 114 εκ. από τα οποία τα 11 αφορούσαν ”πακέτα”.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 140 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών και για 11 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 7-11,54%.

Πέρασε σήμερα πακέτο 137.420 τεμάχια της Γενικής Τράπεζας στα 8,08 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 0,3% του μετοχικού της κεφαλαίου με αγοραστή την Societe Generale.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, τέσσερα πακέτα των 150.000, 50.000, 48.000 και150.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 19,52 ευρώ, 19,90 ευρώ, 20 και 19,47 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, ένα πακέτο 300 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 13,60 ευρ, ένα πακέτο 120.000 τεμάχια της ΕΧΑΕ στα 8,74 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 20,78 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v