Θετικές ενδείξεις εν μέσω... εκκρεμοτήτων

Η σταθεροποίηση της Σοφοκλέους εν μέσω της μεταπασχαλινής ραστώνης και του αρχικού σοκ που προκάλεσαν τα αναμορφωμένα αποτελέσματα των εισηγμένων αποτελεί θετική ένδειξη για τη συνέχεια. Αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου, αλλά και η αποσαφήνιση των εκκρεμοτήτων σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ασφαλιστικό τραπεζών. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν βοηθήσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, τότε η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι καλύτερη και για τη Σοφοκλέους.

Το γεγονός ότι, μετά από μία εβδομάδα έντονης αμφισβήτησης και διόρθωσης με αφορμή τα αναμορφωμένα αποτελέσματα, ισορρόπησε ο Γενικός Δείκτης αποτελεί θετική ένδειξη για τη συνέχεια.

Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 20 ”έκλεισαν” κοντά στα υψηλά της εβδομάδας ενισχύει το θετικό ενδεχόμενο.

Άλλωστε στην αγορά φαίνεται πως τα περισσότερα αρνητικά γεγονότα και ειδήσεις έχουν προεξοφληθεί και ενσωματωθεί σε σημείο που οδήγησαν την αγορά στο ”χαμηλό” των 2.797 μονάδων.

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά κύκλος γενικών συνελεύσεων με ορισμένους διορατικούς ”παίκτες” να προεξοφλούν την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων.

Ερώτημα παραμένει η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθότι πολλά θα αποσαφηνιστούν στην γενική συνέλευση του Οργανισμού, με τους ξένους να πιέζουν διακριτικά τους αρμόδιους για ”ένταξη των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος στο Στοίχημα”.

Ακολουθούν νεότερα από τις συνελεύσεις των Τιτάν, κυρίως όμως της Εθνικής, την μεθεπόμενη Τρίτη.

Εάν από την ερχόμενη εβδομάδα διαφανούν επιτέλους κάποιες ενδείξεις για διευθέτηση του ασφαλιστικού των τραπεζών δεν αποκλείεται να γίνει ενεργότερη η παρουσία των ξένων στη Σοφοκλέους.

Άλλωστε τις προηγούμενες δύσκολες ημέρες τόσο η Merrill Lynch όσο και η Morgan Stanley έθεταν σαφώς υψηλότερα τον πήχη τόσο για τραπεζικές μετοχές όσο και για τους ΟΤΕ - Cosmote.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μετά από καιρό κάτι φαίνεται να κινείται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση είτε αφορά στους σχεδιασμούς του Μυτιληναίου, είτε στις εξελίξεις από το μέτωπο της ακτοπλοϊας, των Folli Follie, του Γερμανού ή της Ιντραλότ και ορισμένων ακόμη εταιριών.

Παράλληλα, η αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου της Eurobank (epsi-50) δημιουργεί ζήτηση και τάση για επιμέρους μετοχές.

Συνοψίζοντας με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει η έξωθεν βοήθεια είναι εφικτή αρχικά η προσέγγιση των 2.900 και εν συνεχεία των 2.920 μονάδων με αιχμή τον FTSE 20 όπου φαίνεται να κατοχυρώνονται οι 1.600 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης ”έκλεισε” στις 2.863,82 με εβδομαδιαία υποχώρηση 0,16%, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,20%. Ο FTSE Mid. 40 υποχώρησε κατά 0,11%, ενώ ο FTSE SmallCap 80 σημείωσε πτώση κατά 0,63%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε ο δείκτης Χονδρικού Εμπορίου που σημείωσε άνοδο 2,24%, ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες (2,91%) εμφάνισε ο δείκτης Εκδόσεων – Εκτυπώσεων.

Ο δείκτης των Τραπεζών ενισχύθηκε κατά 0,87%, ενώ αντίθετα ο δείκτης των Τηλεπικοινωνιών κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,50%.

Οι 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν: Εμπορικός Δεσμός (κ) (30,8%), Υιοί Χατζηκρανιώτη (κ) (12,9%), Αλυσίδα (π) (11,7%), Fitco (11,3%), Ν. Γκάλης (10,3%), PC Systems (10%), Κούμπας Συμμετοχών (9,1%), Alsinco (8,3%), Blue Star Group (8,3%) και Εβροφάρμα (8,1%).

Οι 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση ήταν: Elephant (29%), Informatics (18%), Λάνακαμ (κ) (16,2%), Ράδιο Κορασίδη (15,4%), Ικτίνος Ελλάς (13,7%), Τεξαπρέτ (11,6%), CPI (10,9%), Σελόντα (10,7%), Περσεύς (10,4%) και Ευκλείδης (10,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v