Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταφέρεται (;) ο τζόγος

Υψηλότερα των 2.850 μονάδων αντιδρά ο Γ.Δ. με αιχμή και σήμερα τις Εθνική και Alpha Bank, διαμορφώνοντας ανοδική τάση. Μη επαρκείς ακόμη ενδείξεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης μεταφοράς κεφαλαίων και ”παιχνιδιού” από τα Παράγωγα στην αγορά μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξεπερνώντας με τη... μία τις 2.850 μονάδες και έχοντας αιχμή τις τράπεζες (στο +1,5%) διαφαίνεται η διάθεση των ισχυρών ”παικτών”.

Οι συναλλαγές, συγκριτικά περισσότερες από ό,τι χθες, δεν αρκούν (ακόμη) για να φανεί εάν επιχειρείται μεταφορά ρευστότητας από τα παράγωγα στην υποκείμενη αγορά. Η αίσθηση όμως αυτή υπάρχει από χθες το μεσημέρι, με την προϋπόθεση πως θα αντιδρούσαν ανοδικά τα ξένα χρηματιστήρια.

Θα φανεί στα επόμενα 30-45΄ σε ποιο βαθμό μεταφέρεται ρευστότητα στην αγορά μετοχών, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ”κλείσιμο” ανοικτών θέσεων και θέσεων πώλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το ενθαρρυντικό είναι πως από την αρχή τα συνεδρίασης φάνηκε ότι επιδιώκεται η διαμόρφωση υψηλών περιθωρίων διακύμανσης, κάτι που βοηθά το καθημερινό ”παιχνίδι”. Για παράδειγμα, η Εθνική που χθες πρόσφερε εύρος διακύμανσης 94 λεπτών, μέχρι στιγμής δίνει περιθώριο 48 λεπτών με ανώτερη τιμή στα 26,78 ευρώ.

Μικρότερο είναι το περιθώριο στη μετοχή της Alpha (1,4%), ενώ κατά 0,6% ενισχύεται ο ΟΤΕ, κατά 1,25% προς τα 13,06 ευρώ η Πειραιώς και προς τα 23,14 ευρώ η Eurobank. Η μετοχή της Εμπορικής αντιδρά κατά 1,21% προς τα 23,48 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε αρχικά στο περίπου 4 προς 1, με τη Θεμελιοδομή να αντιδρά κατά 10,5%, αλλά και τις Κλωνατέξ, Αττικάτ, Alsinco, ΑΕΓΕΚ, Lannet, LogicDIS, Sex Form και Vivere να εμφανίζουν συγκριτικά αυξημένη εμπορευσιμότητα.

Για τη συνέχεια, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συναλλαγές, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο, έστω και βραχυπρόθεσμης, μεταφοράς κεφαλαίων από τα Παράγωγα στην αγορά μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v