Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απνοια... ειδήσεων

Το ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης δεν αποκλείεται από ορισμένους αναλυτές, καθώς δοκιμάζεται η ”στήριξη” των 2.830 μονάδων, ενώ αναζητείται η είδηση-”καταλύτης” που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αντίδραση. Ωστόσο η τάση θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το πιθανό κλείσιμο ”ανοιχτών” θέσεων κυρίως ξένων ”παικτών” σε μετοχές του FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η πλήρης άπνοια που επικρατεί σε κάθε ”ανοιχτό μέτωπο” ενδέχεται να οδηγήσει χαμηλότερα την αγορά.

Στο ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης αναφέρεται στην πρωινό της σχόλιο η Marfin Analysis, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν πως υπάρχει περιθώριο τεχνικής αντίδρασης.

Αυτό θα μπορούσε να προέλθει κυρίως στην περίπτωση που ξένοι και ορισμένοι Έλληνες ισχυροί ”παίκτες” κλείσουν θέσεις ”πώλησης” ή υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αγορές μετοχών από την υποκείμενη (αγορά).

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, που θα σηματοδοτούσε αναστροφή της τάσης, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογος ”καταλύτης”, που τουλάχιστον για σήμερα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Παρ’ όλ’ αυτά, η ιδιαιτερότητα του εύρους στήριξης των 2.830 – 2.850 μονάδων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια τεχνικής μορφής αντίδραση.

Άλλωστε, οι απώλειες που καταγράφονται, σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα, σε μετοχές του FTSE-20 –όπου κυρίως ”δανείζονται” οι ξένοι–ενισχύουν το ενδεχόμενο μιας αναλαμπής τεχνικής μορφής.

Στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.830 μονάδων, προς την επόμενη στήριξη των 2.810 μονάδων, και δεν εμφανιστεί ικανή ζήτηση, τότε θα αρχίσουμε να υποθέτουμε πως συμβαίνουν και άλλα, που δεν γνωρίζει η αγορά.

Το στοίχημα των ξένων παίζεται σε αυτή τη φάση κυρίως στη διαμόρφωση αποτίμησης για τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγέται, στην Alpha Bank, όπου τουλάχιστον χθες εμφανίστηκαν αγοραστές για λογαριασμό ξένου οίκου, και στην Εθνική.

Το μεγάλο εύρος διακύμανσης της Εθνικής, χθες, επιβεβαιώνει την εκτίμηση αναλυτών πως κυρίως οι ξένοι αντισταθμίζουν τις θέσεις τους πουλώντας μετοχές του FTSE-20 τις οποίες είχαν ”δανειστεί”.

Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη εβδομάδα οι ανοιχτές θέσεις στην Εθνική έφταναν το 1,5 εκατ. τεμάχια και το περίπου 1,6 εκατ. τεμάχια στην Alpha Bank.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Πειραιώς, όπου οι ανοιχτές θέσεις υπολογίζονταν σε περίπου 410.000 μετοχές.

Μια άλλη παράμετρος που βραχυπρόθεσμα δημιουργεί τάση και επιβεβαιώθηκε χθες αφορά στην αναδιάρθρωση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου της Eurobank–50 λόγω της διαγραφής της Motor Oil.

Χθες φάνηκε πως το μεγαλύτερο μέρος της στάθμισης από την αποχώρηση της Motor Oil κερδίζουν οι Γερμανός, Hyatt, Intralot, ενώ νέες εισαγωγές στον δείκτη είναι οι Autohellas και Καθημερινή.

Να σημειωθεί πως οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου, αλλά το ενδεχόμενο ”μόχλευσης” δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Ένα άλλο στοιχείο που αφορά άμεσα στη βραχυπρόθεσμη τάση σχετίζεται με τις παράλληλες θέσεις που κατέχουν κυρίως οι ξένοι σε μετοχές των ΟΤΕ-Cosmote.

Η χθεσινή σημαντική διόρθωση στην Cosmote μπορεί να δημιούργησε επιφυλάξεις ως προς το εύρος της, η μετοχή όμως, όπως και αυτή της μητρικής παραμένουν μεταξύ των βασικών επιλογών τους.

Άλλωστε οι ξένοι θέτουν υψηλότερα τον πήχη τόσο για τη μετοχή του ΟΤΕ όσο και της Cosmote.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v