Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακά χαμηλότερα με δυνατό ”φίνις”

Κυρίαρχες ήταν οι πτωτικές διαθέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενώ το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε στο τελευταίο ημίωρο έφερε το Γ.Δ. οριακά μόνο χαμηλότερα. Αξιοσημείωτες οι απώλειες των Εθνική, Eurobank και τα κέρδη των ΟΤΕ, Cosmote. ”Κόκκινη” ήταν για την αγορά η Μ. Εβδομάδα με απώλειες 2,16%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση δύο όψεων, με κατ΄ αρχάς πτωτικές διαθέσεις και πλαγιολισθητική κίνηση του Δείκτη, όμως και με ”ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον” για ορισμένους Δεικτοβαρείς τίτλους μετά τις 15.32 και ενώ ο Δείκτης ήταν στο χαμηλό ημέρας των 2852,76 μονάδων.

Η εξέλιξη αυτή άλλαξε την εικόνα όχι μόνο γιατί περίπου μηδένισε τις απώλειες για τον Δείκτη, αλλά και διότι η τελική εικόνα έκλεισε στην καλύτερη δυνατή αναλογία.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς (από όσους είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν μέχρι τέλους την συνεδρίαση), δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί θεωρώντας ”τεχνικού τύπου” την αντίδραση του τελευταίου ημιώρου και αναμένοντας ουσιαστικότερες εξελίξεις προκειμένου να επανεξετάσουν την στρατηγική της αυξημένης ρευστότητας.

Τεχνικά, η εικόνα διχάζει με τον Γενικό Δείκτη να έχει οριακά καλύτερη διαγραμματική απεικόνιση από τον FTSE, οπότε όλα συνηγορούν πως ασφαλέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Πάντως έστω και σε εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,16%, ενώ προβληματίζει ιδιαίτερα η αδυναμία που επιδεικνύει ο Τραπεζικός Δείκτης, εκτός αν υπάρχει ”τεχνική πίεση” που θα βοηθήσει για τοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα πριν την επίλυση του Ασφαλιστικού (!).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Ιντρακόμ, σημαντικά για την Βιοχάλκο, αξιοσημείωτα για Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Cosmote, θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Τιτάνα, ΟΠΑΠ, ΚΑΕ, Folli Follie, Coca-Cola και αμετάβλητη η ΗΥΑΤΤ.

Αντίθετα, σημαντική πίεση παρατηρήθηκε μετά το μέσον της συνεδρίασης στη ΔΕΗ, αξιοσημείωτες απώλειες στις Εθνική, Eurobank και αρνητική μεταβολή σε Alpha Bank, Motor oil, Γερμανό, Εμπορική.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μικτές διαθέσεις, έφτασε σχετικά γρήγορα στο υψηλό ημέρας (2.873,8), ενώ ακολούθησε επιστροφή και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Μετά το μέσο της συνεδρίασης υπερίσχυσαν οι πωλητές με αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 2852,76 μονάδες, όμως τα τελευταία 28 λεπτά ”παρενέβησαν” οι αγοραστές με αποτέλεσμα το τελικό κλείσιμο στις 2868,45 μονάδες με απώλειες 0,01% (ελάχιστα πριν το τέλος είχε επανέλθει και το θετικό πρόσημο), ενώ ο τζίρος έφθασε τα 106,5 εκ. από τα οποία τα 10,2 αφορούσαν ”πακέτα”.

Στην καλύτερη αναλογία η τελική εικόνα, με 152 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών. Για 19 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 6-12,5% (σε αρκετές περιπτώσεις οι αγοραστές εκμεταλλεύθηκαν την απουσία πωλητών).

Σε ό,τι αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 400 τεμάχια της Δομική Κρήτης στα 0,55 ευρώ, ένα πακέτο 30.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 20,50 ευρώ και τέσσερα πακέτα της EFG Eurobank Ergasias (50.000, 37.000, 63.000 και 100.000 τεμάχια έκαστο) στην τιμή των 23,62 ευρώ για το πρώτο και των 23,58 ευρώ για τα υπόλοιπα τρία.

Επίσης, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Ιντραλότ στα 23 ευρώ, ένα πακέτο 7.200 τεμάχια της Τεχνική Ολυμπιακή στα 4,64 ευρώ και ένα πακέτο 350.000 τεμάχια της Ελληνικής Τεχνοδομικής στην τιμή των 3,76 ευρώ.

Υ.Γ. Καλή Ανάσταση, με υγεία για όλους (!!!).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v