Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τέρας του πληθωρισμού ξανακτυπά!

Ο φόβος του πληθωρισμού είναι υπαρκτός. Όπως και εκείνος της αύξησης των επιτοκίων. Αν κάτι μας μέλει, είναι τι μέρισμα θα πάρουμε το 2006 και όχι τι μέρισμα θα εισπράξουμε σε λίγες βδομάδες. Το μέρισμα του 2005 το έχουμε ήδη προεξοφλήσει. Όχι όμως και εκείνο του 2006...

Το τέρας του πληθωρισμού ξανακτυπά!
Ο φόβος του πληθωρισμού είναι υπαρκτός. Όπως και εκείνος της αύξησης των επιτοκίων. Αν κάτι μας μέλει, είναι τι μέρισμα θα πάρουμε το 2006 και όχι τι μέρισμα θα εισπράξουμε σε λίγες βδομάδες.

Το μέρισμα του 2005 το έχουμε ήδη προεξοφλήσει. Όχι όμως και εκείνο του 2006...

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε όταν κάναμε τα πρώτα μας βήματα στα χρηματιστήρια είναι ότι οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν στην πτώση των επιτοκίων και πέφτουν στην άνοδο.

Αν λοιπόν έχουμε όντως εισέλθει σε περίοδο ανόδου των επιτοκίων, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις χρηματιστηριακές αγορές.

Και δεν μιλάμε για τους επόμενους ένα ή δύο μήνες, αλλά για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια. Μένει να διαπιστώσουμε αν έχουμε πράγματι εισέλθει σε μία τέτοια περίοδο ή όχι.

Όπως και να έχει πάντως το θέμα, το ζήτημα είναι ότι πολλές ελληνικές εταιρίες έχουν δανειστεί σε υπερβολικό βαθμό. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, ο δανεισμός προσεγγίζει τον ετήσιο τζίρο τους, δείγμα ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα cash flow.

Ακόμη κι αν δεν ανέβουν σημαντικά τα επιτόκια, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μειώσουν τον δανεισμό τους.

Δυστυχώς η χρηματιστηριακή αγορά έχει καταστραφεί και δεν μπορεί να στηρίξει αυξήσεις κεφαλαίου, όπως συνέβη την προηγούμενη δεκαετία.

Η μεγάλη διαφορά της Σοφοκλέους του 2005 με εκείνη του 1995 είναι ότι τότε (το 1995) υπήρχαν εν δυνάμει επενδυτές που θα μπορούσαν να στηρίξουν μία αύξηση κεφαλαίου, ενώ σήμερα υπάρχουν ”καμένοι επενδυτές” που δεν θέλουν καν να ακούν για χρηματιστήριο και πολύ περισσότερο για αυξήσεις κεφαλαίου.

Πολύ φοβόμαστε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε μπροστά μας. Κι αυτά τα δύσκολα είναι ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τα δέκα blue chips και από το αν ο Γενικός Δείκτης θα πάει στις 3.200 ή στις 2.200 μονάδες…

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v