Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ξέμεινε με τον μουτζούρη η Μύκονος, ανέπνευσε η Σαντορίνη

Με αρνητικό πρόσημο και τον Οκτώβριο η Μύκονος, κλείνοντας ουσιαστικά όλη τη σεζόν με απώλειες. Βγήκαν οι... άμυνες στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport. Η εικόνα σε 14 αεροδρόμια.

Τουρισμός: Ξέμεινε με τον μουτζούρη η Μύκονος, ανέπνευσε η Σαντορίνη

Πρόσω ολοταχώς για τα 35,9 εκατ. επιβάτες το 2024 βαδίζει η Fraport Greece, καταγράφοντας 34,34 εκατ. ταξιδιώτες το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, με τη Μύκονο, όμως, να διατηρεί το αρνητικό πρόσημο των τελευταίων μηνών αλλά και τους υπόλοιπους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να συντηρούν τη δυναμική τους στην εκπνοή της σεζόν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το αεροδρόμιο του κυκλαδίτικου νησιού συνέχισε την πτωτική πορεία του και τον Οκτώβριο με απώλειες 9,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, συμπαρασύροντας τα αποτελέσματα του 10μήνου, που έκλεισαν στο μείον 2,8% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, τον Οκτώβριο, το αεροδρόμιο της Μυκόνου σημείωσε πτώση 20,2% σε επίπεδο κίνησης εξωτερικού, με μικρή αύξηση 4,3% στην εσωτερική κίνηση, που δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις διεθνείς απώλειες.

Αντίθετα, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, του έτερου premium νησιωτικού προορισμού της χώρας, κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 4,7% σε σχέση με πέρυσι. Σε θετικό έδαφος (+3,6%) διαμορφώθηκε και η επιβατική κίνηση 10μήνου.

Τα άλλα αεροδρόμια

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των υπόλοιπων αεροδρομίων από τα 14 (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, τις υψηλότερες επιδόσεις σε επίπεδο ποσοστιαίας μεταβολής κατέγραψαν τον Οκτώβριο:

  • η Σκιάθος (64,7%),
  • η Σάμος (15,9%),
  • η Ρόδος (15,3%),
  • η Ζάκυνθος (14,9%),
  • η Κέρκυρα (13,9%),
  • τα Χανιά (13,4%), και
  • η Καβάλα (11,4%).

Αρνητικό πρόσημο εκτός από τη Μύκονο σημείωσαν Κεφαλονιά (-0,7%) και Άκτιο (-7,2%).

Ως προς τον όγκο των επιβατών, η Ρόδος, με 792 χιλιάδες, βρέθηκε στην πρώτη θέση, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 689 χιλιάδες και τα Χανιά να έπονται στις 397 χιλιάδες. Σημειωτέον ότι ο Οκτώβριος σηματοδοτεί εν πολλοίς τη λήξη της σεζόν, δεδομένου ότι λίγοι προορισμοί παίρνουν παράταση μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2024

Σε επίπεδο 10μήνου τα καλύτερα αποτελέσματα από άποψη όγκου επιβατών σημείωσε και πάλι η Ρόδος με 6,7 εκατ. ταξιδιώτες, αριθμός που παραπέμπει σε άνοδο 12,8% και από κοντά ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 6,3 εκατ. και αύξηση 4,1% σε ετήσια βάση. Στην τρίτη θέση, με 4,2 εκατ., τερμάτισε η Κέρκυρα.

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές, αυτές καταγράφηκαν από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης (15,1%) και της Ρόδου (12,8%), με τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Καβάλας να είναι τα μοναδικά με υστέρηση.

Οι αριθμοί στα 14 αεροδρόμια τον Οκτώβριο

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece κατέγραψαν 3,37 εκατ. διακινηθέντες επιβάτες τον Οκτώβριο, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η κίνηση εξωτερικού σημείωσε άνοδο 9,8%, με την κίνηση εσωτερικού να διαμορφώνεται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, στο 7%.

Παρόμοια ήταν και η εικόνα των πτήσεων, με τον Οκτώβριο να κλείνει καταγράφοντας αύξηση 7,6% και τη διεθνή κίνηση να δίνει το τέμπο στο 7,8% έναντι 7,3% σε ό,τι αφορά την κίνηση εσωτερικού.

Σε επίπεδο 10μήνου, τα μεγέθη των 14 αεροδρομίων κινούνται στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου των 35,9 εκατ., ολοκληρώνοντας το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου με 34,34 εκατ. ταξιδιώτες και άνοδο 6,2% σε ετήσια βάση. Στο συν 6,2% διαμορφώθηκε η διεθνής κίνηση, με την κίνηση εσωτερικού να σημειώνει κατά τι καλύτερες ποσοστιαίες επιδόσεις στο συν 6,5%.

Ως προς τις πτήσεις, ο αριθμός τους το 10μηνο κατέγραψε άνοδο 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με εκείνες του εσωτερικού δικτύου να παραπέμπουν σε αύξηση 5,2% και αυτές του διεθνούς δικτύου να βρίσκονται στο συν 3,8%.

Ανά χώρα

Σε ό,τι αφορά τις πηγές προέλευσης των ταξιδιωτών που διακινήθηκαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε σταθερά τα πρωτεία, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην τρίτη θέση (σ.σ.: τη δεύτερη κατέλαβε η Ελλάδα) και την πεντάδα να συμπληρώνουν Πολωνία και Ολλανδία.

Τις υπόλοιπες θέσεις των 10 κορυφαίων αγορών καταλαμβάνουν Ιταλία, Γαλλία, Δανία, Ελβετία και Σουηδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v