Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αναμονή της Λαμπρής

Είναι ικανές οι εξελίξεις από το Ασφαλιστικό της Εμπορικής και το μέτωπο των ΟΤΕ-Cosmote να οδηγήσουν σε αλλαγή τάσης (;), διερωτώνται αναλυτές. Εκτιμάται πως μετά τις εορτές, με επίκεντρο την Εμπορική, θα δρομολογηθεί η συνολικότερη επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών, βγάζοντας από το τέλμα την αγορά. Απέχουν αλλά παρακολουθούν τακτικότατα, κυρίως τις τράπεζες, οι ξένοι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Εμπορικής και των ΟΤΕ-Cosmote είναι οι μόνες άξιες αναφοράς αυτή την περίοδο.

Η αποχή των ξένων και η αδυναμία των Ελλήνων διαχειριστών να διαμορφώσουν τάση, καθότι συχνά - πυκνά εμφανίζονται πωλητές σε τίτλους του FTSE-20, κρατούν σε τέλμα την αγορά.

Αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα, ειδικά στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, με την ήπιων τόνων διολίσθηση του Δείκτη και τον χαμηλό τζίρο που χθες μετά βίας ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ (καθαρές συναλλαγές).

Όμως, οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής μπορεί μετά τις εορτές να ανοίξουν συνολικότερα το Ασφαλιστικό των τραπεζών, αφού η παράταση κατά ένα μήνα της εφαρμογής των ΔΛΠ στενεύει σημαντικά το περιθώριο επίλυσής του.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως ειδικά αυτή την περίοδο ξένοι αναλυτές, που παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ζητούν και έχουν όλο και πιο τακτική ενημέρωση γι’ αυτό το θέμα, τόσο από το υπουργείο όσο και από τους ίδιους τους τραπεζίτες.

Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αμέσως μετά τις εορτές να δρομολογηθούν κινήσεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης ικανές να διαμορφώσουν ανάλογη τάση.

Για τις ΟΤΕ-Cosmote μας αρκεί απλώς και μόνο η στήριξη που παρέχει η Morgan Stanley άμεσα στη διοίκηση του Οργανισμού, θέτοντας τον πήχη στα 17,10 ευρώ για τον ΟΤΕ και στα 16,10 ευρώ για τη θυγατρική του.

Ενδιαφέρουσες όμως εξελίξεις καταγράφονται και στον κλάδο της μεταλλουργίας με επίκεντρο αυτή την περίοδο τον όμιλο Μυτιληναίου, τον ακτοπλοϊκό με επίκεντρο τις Μινωικές Γραμμές, αλλά και στους κλάδους τροφίμων - ειδών διατροφής και εμπορίου.

Εκτιμώντας πως η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη περίπου 7% χαμηλότερα από τα υψηλά της αγοράς οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αποσαφήνιση της τάσης, θα πρέπει αμέσως μετά τις εορτές να φανεί εάν η αγορά μπορεί να κινηθεί και πάλι προς τις 3.080 μονάδες ή αν θα δοκιμαστούν στηρίξεις χαμηλότερα.

Με την προϋπόθεση πως η διεθνής συγκυρία θα είναι τουλάχιστον ουδέτερη και θα δρομολογηθεί το Ασφαλιστικό των τραπεζών, διακινδυνεύουμε την εκτίμηση πως σε επίπεδο Δείκτη η αγορά προετοιμάζεται να αντιδράσει ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v