Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απνοια

Με καθαρό τζίρο περίπου 33 εκατ. ευρώ στις 13.15 δεν μπορεί να γίνει λόγος για πραγματική συνεδρίαση. Μόνο Εμπορική και Γερμανός διασώζονται από τον FTSE 20, τη στιγμή που στη μεσαία κεφαλαιοποίηση το μόνο άξιο αναφοράς χαρακτηριστικό είναι η υπεραντίδραση του Αλουμινίου και τα κέρδη για Μέτκα – Μυτιληναίο. Στο περίπου 1 προς 5,5 η αναλογία ανοδικών / πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο δεν είναι τόσο η υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα και των 2.900 μονάδων, αλλά η παντελής επενδυτική άπνοια.

Εάν από το σύνολο των συναλλαγών αφαιρεθούν το πακέτο της Cosmote και οι υπόλοιπες προσυμφωνημένες πράξεις αξίας 73,6 εκατ. ευρώ, ο καθαρός τζίρος περιορίζεται στα μόλις 33 εκατ. ευρώ.

Αναμφίβολα είναι απογοητευτική ένδειξη να υποχωρούν στα 33 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, γύρω στις 13.15, ενώ από τον FTSE 20 συναλλαγές περισσότερες των 100.000 τεμαχίων είχαν πραγματοποιηθεί μόνο σε Alpha Bank, Εθνική, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως από τις 20 μετοχές αυτής της κατηγορίας μόνο για Εμπορική και Γερμανό σημειώνονταν κέρδη, ενώ αμετάβλητη παρέμενε η τιμή των Cosmote και Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος είναι... αστείος, η σχέση ανοδικών / πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 5,5 με ελάχιστες τις περιπτώσεις από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που αξίζουν αναφοράς.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο σε Αλουμίνιο, Εγνατία Τράπεζα, Μέτκα, Μυτιληναίο και Σιδενόρ (αλλά με μόλις 510 τεμάχια) καταγραφόταν στις 13.10 θετικό πρόσημο.

Από τις μετοχές που υποχωρούν ξεχωρίζουν, καθ’ ότι υπάρχει προσφορά, η MLS, Λεβεντάκης, Πετζετάκις, Χατζηιωάννου, Κορασίδης, Centric και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Αναφορικά με τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, χρήζει προσεκτικότερης ανάγνωσης η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (δες σχετικό θέμα) όπου διαπιστώνονται εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ και ενίσχυση του πληθωρισμού προς το 4%.

Το στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αφορά στις διαρθρωτικές μεταβολές στις δημόσιες δαπάνες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για το Ασφαλιστικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v