Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κορύφωση της ... νηστείας

Η διακύμανση μεταξύ 2.869-2.943 μονάδων επιβεβαιώνει την εκτίμηση των αναλυτών πως η Σοφοκλέους, εξαρτώμενη σε υψηλό βαθμό από την πορεία των ξένων αγορών, παραμένει σε φάση συσσώρευσης, με την τάση να διαμορφώνεται βραχυπρόθεσμα πτωτική. Αλλωστε οι προσδοκίες εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας... ελαχιστοποιούνται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η θετική χθες εικόνα δημιουργεί μεν εντυπώσεις, περιορίζει στο 0,64% τις εβδομαδιαίες απώλειες, αλλά χρειάζεται το κάτι παραπάνω.

Αυτό μπορεί να είναι κυρίως η συντήρηση της ανοδικής φοράς στα διεθνή χρηματιστήρια και δευτερευόντως η αύξηση των συναλλαγών σε επίπεδο μεγαλύτερο των 160 εκατ. ευρώ.

Η διαμόρφωση εύρους διακύμανσης μεταξύ 2.869-2.943 μονάδων επιβεβαιώνει την εκτίμηση αναλυτών πως παραμένουμε σε φάση συσσώρευσης, σε βραχυπρόθεσμα πτωτική τάση και σε υψηλό βαθμό συσχέτισης με την πορεία των ξένων αγορών.

Το γεγονός, όμως, με την ολοκλήρωση του κύκλου παρουσίασης ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένους θεσμικούς υπήρξε διακριτική, πλην, όμως, άμεση ανταπόκριση από την πλευρά τους, δημιουργεί διάθεση συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Άλλωστε, φάνηκε περίτρανα τις τελευταίες ημέρες πως οι ξένοι διαχειριστές λαμβάνουν θέσεις σε μία μετοχή, δεν υπολογίζουν ούτε το συνολικότερο κλίμα ούτε τα επιμέρους προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο, πως στη Motor Oil, αλλά και σε ΟΤΕ-Cosmote οι τοποθετήσεις των ξένων οδήγησαν τη μεν πρώτη σε νέα ιστορικά υψηλή τιμή, τις άλλες δύο στα 14,76 και 14,60 ευρώ αντίστοιχα.

Κάτι ανάλογο σε πιο περιορισμένο βέβαια, βαθμό παρατηρήθηκε στη μετοχή του Τιτάνα, των Folli Follie, αλλά και χθες σε Eurobank, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ”έκλεισε” στις 2.931 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,64%, ενώ ο FTSE 20 υποχώρησε 0,73%. Ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,87%, ο Small Cap 80 υποχώρησε 0,57%, ενώ ο FTSE 140 κατέγραψε πτώση 0,86%.

Εξάλλου, κατά 1,09% υποχώρησε ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 1,74%, ο κλάδος της πληροφορικής 4,46%, ενώ τα είδη – λύσεις πληροφορικής 4,69%. Κέρδη 4,87% σημείωσαν οι τηλεπικοινωνίες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ιπποτούρ (68,2%), Θεμελιοδομή (26,8%), Ευκλείδης (25%), Μεσοχωρίτης (21,4%), Κεραμεία Αλλατίνη (15,2%), Ελφίκο (14,9%), Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος (13%), Καράτζης (12,8%), Τρία Άλφα (προνομιούχες - 10,8%) και Αλλατίνη (10,5%).

Οι 10 μετοχές με την υψηλότερη πτώση είναι: Κλωστήρια Ναούσης (23,5%), Ιnformatics (22%), Ράδιο Κορασίδης (20,6%), Εμπορικός Δεσμός (προνομιούχες – 17,5%), Optima (17,2%), Fanco ( 16,7%), Compucon (16,7%), Πουλιάδης (16,1%), Λεβεντάκης (15%) και Logismos (14,5%).

Οι αυξημένες συναλλαγές σε επιμέρους τίτλους, ενδεικτική είναι η περίπτωση των ακτοπλοϊκών, σε συνδυασμό με την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος στον κατασκευαστικό κλάδο προσδίδουν αν μη τι άλλο, κινητικότητα και πάλι σε ένα τμήμα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την προϋπόθεση πως το κλίμα στις διεθνείς αγορές θα είναι ανάλογο και θα υπάρξουν συναλλαγές της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ είναι εφικτή η προσέγγιση της αμέσως επόμενης ”αντίστασης”.

”Διαχειριστικά, η νευρικότητα και η μεταβλητότητα των τιμών δεν αποτελεί καλό οδηγό ειδικά σε φάση νέων τοποθετήσεων επιβάλλοντας ίσως αναμονή προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες ”βάσης” ή συσσώρευσης στην αγορά”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ωστόσο, όπως προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης, δεν παραγνωρίζεται η διαφοροποίηση της Ελληνικής αγοράς σε χρηματιστηριακό περιεχόμενο (ιδιωτικοποιήσεις – κερδοφορία τραπεζών – αναδιαρθρώσεις) η οποία μπορεί να μην ακολουθήσει απόλυτα τις διακυμάνσεις των ξένων αγορών και να διαμορφωθεί μια πιο συντηρητική στάση ειδικά σε μια έντονη διολίσθηση τιμών.

Εξάλλου τη νέα χρηµατιστηριακή εβδοµάδα, σύμφωνα με την Omega Bank, πρέπει να µελετηθεί η κίνηση του ΓΔ. σε σχέση µε την πορεία των συναλλαγών.

Επίσης θα πρέπει να παρατηρηθεί η συµπεριφορά του δείκτη στο επίπεδο των 2.950 µονάδων όπου ορίζει την πρώτη βραχυπρόθεσµη αντίσταση.

Ενδεχόµενη αποτυχία να υπερβεί η τιµή του δείκτη την παραπάνω αντίσταση, θα έχει ως αποτέλεσµα να κινηθεί και πάλι πτωτικά έως το επίπεδο στήριξης των 2.890 µονάδων, ενώ η επόµενη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 2.840 µονάδων.

Η αντιστροφή της βραχυπρόθεσµης τάσης σε ανοδική θα επιτευχθεί µόνο µε την άµεση διάσπαση των 2.950 µονάδων, καθώς θα αποτελέσει ένδειξη έναρξης µιας νέας βραχυπρόθεσµης ανοδικής κίνησης που θα έχει ως στόχο την περιοχή των 3.000 µονάδων.

Υ.Γ. Καλό Σαββατοκύριακο και καλό δρόμο σε όσους φύγουν από Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v