Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σιωπή των τηλεφώνων...

Σπάει ταμεία σε δισκοπωλείο της Σοφοκλέους το δισκάκι με το παλιό άσμα της Ιταλίδας καλλιτέχνιδας Ραφαέλα Καρά: ”Έξι οκτώ έξι οκτώ τρία πέντε επτά... το τηλέφωνό σου δεν κτυπά”. Το ακούν στην ώρα της συνεδρίασης οι χρηματιστές. Ή τουλάχιστον όσοι απ’ αυτούς έχουν ακόμη την πολυτέλεια να διαθέτουν χιούμορ...

Η σιωπή των τηλεφώνων...
Σπάει ταμεία σε δισκοπωλείο της Σοφοκλέους το δισκάκι με το παλιό άσμα της Ιταλίδας καλλιτέχνιδας Ραφαέλα Καρά: ”Έξι οκτώ έξι οκτώ τρία πέντε επτά … το τηλέφωνό σου δεν κτυπά”.

Το ακούν στην ώρα της συνεδρίασης οι χρηματιστές. Ή τουλάχιστον όσοι απ’ αυτούς έχουν ακόμη την πολυτέλεια να διαθέτουν χιούμορ...

Αυτά λέει τα ρεπορτάζ. Ότι τα τηλέφωνα στις χρηματιστηριακές εταιρίες έχουν νεκρώσει. Είναι μία πολύ κακή είδηση. Ο φίλος μου ο Δημήτρης έχει πετάξει όλα τα βιβλία του Έλιοτ επειδή πιστεύει ότι η κίνηση του κόσμου στις χρηματιστηριακές είναι ο πραγματικός δείκτης της αγοράς.

Όταν ο κόσμος ”σκάει μύτη” στις χρηματιστηριακές, το χρηματιστήριο ανεβαίνει και αντιστρόφως. Ο Δημήτρης, λοιπόν, κάνει κάθε μέρα βόλτα από τρεις – τέσσερις χρηματιστηριακές και έτσι βγάζει ραπόρτο για την αγορά.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη, οι χρηματιστηριακές εταιρίες θυμίζουν νεκροταφείο.

Έτερος φίλος μας έκανε μία άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα, παρατήρηση. Ότι τα πολλά συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Παραγώγων τα κάνουν κάποιοι λίγοι κωδικοί.

Το γεγονός αυτό δικαιολογείται από τους brokers ως προσπάθεια των συγκεκριμένων παικτών να αντισταθμίσουν τον... κίνδυνο, επειδή έχουν ήδη αντίστοιχες μεγάλες θέσεις σε μετοχές.

Η στήλη θα επιχειρήσει να μεταφράσει σε απλά ελληνικά αυτή την προσέγγιση, με την προϋπόθεση ότι είναι πράγματι έτσι τα πράγματα και δεν έχουμε πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, άρχισαν να φοβούνται και ορισμένοι ισχυροί.

Ανοίγοντας θέσεις short στα Παράγωγα ”κλειδώνουν” τις σημερινές αποτιμήσεις των μετοχών τους κι αυτό διότι ξέρουν ότι, αν βγουν στην αγορά για να πουλήσουν τις μετοχές τους, θα βρουν αγοραστές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ανοίγοντας θέσεις στα Παράγωγα, όμως, διασφαλίζονται πλήρως σε πιθανή πτώση. Την πιθανή απώλεια από τις μετοχές θα την αντισταθμίζουν πλήρως από το κέρδος τους στα Παράγωγα.

Ακόμη κι αν ο Δείκτης πάει στις 2.000 μονάδες (μία υπόθεση κάνουμε), αυτοί θα είναι σαν να έχουν πουλήσει τις μετοχές τους στις 2.900 και να την έχουν αγοράσει και πάλι στις 2.000 μονάδες.

Το ότι το κάνουν δεν σημαίνει ότι θα τους βγει. Ή, καλύτερα, θα ήταν ευχής έργο να μην τους βγει...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v