Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά: Αλλαγές για margin - ορκωτούς (upd)

Την παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων με βάση τα ΔΛΠ, ήτοι έως τις 30 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος. Οι αποφάσεις για ”μονομέτοχο margin”, σημειώματα ορκωτών, ”βάθος αγοράς”.

Κεφαλαιαγορά: Αλλαγές για margin - ορκωτούς (upd)
Την παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων με βάση τα ΔΛΠ, ήτοι έως τις 30 Ιουνίου (αντί της 31ης Μαίου), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος.

Η παράταση δόθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν οι εταιρίες κατά την πρώτη εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Οι αποφάσεις, που ελήφθησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αλ. Πιλάβιο.

Οσον αφορά στις εκθέσεις ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών για τις οικονομικές καταστάσεις τα ελεγκτικά πρότυπα τις διαχωρίζουν σε δυο κατηγορίες: Εκθέσεις ελέγχου με σύμφωνη γνώμη του ορκωτού (λευκό πιστοποιητικό) και διαφοροποιημένες εκθέσεις, όπου υπάρχουν παρατηρήσεις ή και επιφυλάξεις των ορκωτών.

Στη δεύτερη περίπτωση, είπε ο κ. Πιλάβιος, αν ο ορκωτός ελεγκτής αδυνατεί να εκφράσει γνώμη ή εκφράζει αρνητική γνώμη, τότε αυτομάτως θα αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών.

Στις άλλες περιπτώσεις των εκθέσεων με παρατηρήσεις η εταιρία, πρόσθεσε ο κ. Πιλάβιος, οφείλει ταυτόχρονα με τη δημοσίευση της οικονομικής κατάστασης να προβεί σε αιτιολογημένο σχολιασμό στην ιστοσελίδα της και στην ιστοσελίδα του Χ.Α., που θα αξιολογείται στη συνέχεια από τις εποπτικές αρχές.

Εάν ο σχολιασμός δεν κριθεί ικανοποιητικός από τις αρμόδιες αρχές, θα ακολουθεί και πάλι αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, είπε ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση ”λευκού πιστοποιητικού” του ορκωτού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Πιλάβιος ανακοίνωσε πως αλλάζει η απόφαση για την παροχή πιστώσεων από τα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σχετικά με την εξόφληση του τιμήματος χρηματιστηριακών συναλλαγών (margin).

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρείς διαφορετικές μετοχές, εκ των οποίων καμία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% της τρέχουσας αξίας του ανωτέρω χαρτοφυλακίου.

Η απόφαση αυτή θα ισχύσει ένα μήνα μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Ο κ. Πιλάβιος ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία δείκτη αναφοράς για κάθε Αμοιβαίο Κεφάλαιο, προκειμένου οι επενδυτές να παρακολουθούν καλύτερα την πορεία αυτού και την απόδοσή του.

Πρόκειται για απόφαση της Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενο του απλοποιημένου ενημερωτικού δελτίου που θα αποστέλλουν τα αμοιβαία κεφάλαια στους μεριδιούχους.

Μεταξύ άλλων, στο απλοποιημένο ενημερωτικό δελτίο, οι ΑΕΔΑΚ θα δημοσιοποιούν προς το επενδυτικό κοινό υποχρεωτικά δυο νέα στοιχεία:

* Το δείκτη αναφοράς (benchmark) με τον οποίο συγκρίνεται η απόδοση του κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου.

* Το δείκτη συνολικών εξόδων, που ορίζεται ως το πηλίκο του συνολικού λειτουργικού κόστους προς το μέσο όρο του καθαρού ενεργητικού.

Παράλληλα, δήλωσε πως βρέθηκε τρόπος αντιμετώπισης των failed trades (σημείο που είχαν επισημαίνει οι FTSE). Πλέον η Κεφαλαιαγορά προχωρεί στην τροποποίηση του Κανονισμού του ΧΑ με την οποία αναμορφώνεται ο τρόπος εκκαθάρισης των συναλλαγών σε περιπτώσεις λαθών (failed trades) έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών.

Τέλος, έκανε λόγο για τροποποίηση διάταξης του κανονισμού του ΧΑ και στο εξής θα δημοσιοποιούνται οι 5 καλύτερες τιμές προσφοράς και ζήτησης αντί των τριών που ισχύει σήμερα.

Τέλος, στη σημερινή συνεδρίαση η Επιτροπή αποφάσισε:

* την ανάκληση της άδειας λειτουργίας και τον ορισμό επόπτη εκκαθάρισης για την CONFINE ΑΕΠΕΥ διότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και έχει υποπέσει σε σειρά παραβάσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

* την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της DOMINIUM EΠΕΝΔΥΤΙΚΗ AEEX, λόγω λύσης και εκκαθάρισης μετά από σχετική απόφαση της γενικής της συνέλευσης.

* την απαγόρευση λειτουργίας της ΚΡΟΝΙΑ ΑΕΛΔΕ με έδρα την Αθήνα, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τα συμφέροντα των επενδυτών.

* τη διαγραφή των μετοχών της εταιρίας ”Π. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Α.Β.Ε.Ε.” από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

* τη μετατροπή των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου NEW MILLENNIUM και ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ σε αμοιβαία κεφάλαια, μετά από απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων και σύμφωνα με το άρθρο 12α του Νόμου 1969/91.

* τo διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στη ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΧΕ και στην ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v