Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θολό το τοπίο της αγοράς

Προβληματίζει η εικόνα της αγοράς, καθώς ασάφειες, έλλειμμα ενημέρωσης για το τι επιφυλάσσουν τα ΔΛΠ και πωλήσεις θεσμικών διαμορφώνουν ένα πτωτικό πλαίσιο. Σε επιμέρους μόνο μετοχές ενδέχεται να επικεντρωθεί το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέρισμα – κίνητρο από την Cosmote, ενώ αναθεωρούνται οι τιμές– στόχοι για Τιτάν, ΟΠΑΠ, Αλουμίνιο και Intralot.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η... ταλαιπωρία διαρκείας μετοχών συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων αναδεικνύει το μείζον αίτιο και την αφορμή που ταλανίζει την αγορά.

Είναι ενδεικτικό πως η σχετική φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από την εφαρμογή των ΔΛΠ, των πιθανών παρενεργειών μπορεί να έχουν για την οικονομική θέση αρκετών εισηγμένων αποτελεί τον κυριότερο ανασταλτικό παράγοντα αυτήν την περίοδο.

Είναι προφανές, πως μόνο ελάχιστοι γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στα ενδότερα των εισηγμένων, κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα στην παντελή αποχή ισχυρών ιδιωτών επενδυτών και στη διακριτική στάση ακολουθούν οι ξένοι.

Οι επιφυλάξεις και οι φόβοι, ακόμη και αρκετών διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων, τους οδηγεί σε ρευστοποίηση θέσεών τους, τη στιγμή που οι ακραίες διακυμάνσεις μετοχών, κυρίως της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης επιτείνουν το πρόβλημα.

Από πλευράς Δείκτη, είναι πιθανή η σταθεροποίηση ή η μικρή διόρθωσή του, αν και το πρόβλημα αφορά πλέον και αρκετές μετοχές υγιών εταιριών στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Είναι προφανές, πως υπάρχει ”καχυποψία αγοραστών”, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά χθες χρηματιστηριακός παράγων, ο οποίος δικαιολογημένα έλεγε πως ”δεν μπορείς να γνωρίζεις ποια είναι η πραγματική κατάσταση μίας εταιρίας και κατ’ επέκταση της ορθής ή μη αποτίμησης της μετοχής”.

Στη μετοχή της Εθνικής εμφανίστηκαν χθες αγοραστές προς τα 27 ευρώ, αν και χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρονται περισσότερο σε προσπάθεια ”στήριξης” του FTSE-20, και λιγότερο σε ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εύλογα ερωτήματα, μετά το αρνητικό σερί της Eurobank, προκάλεσε και η χθεσινή πίεση στη μετοχή της Alpha.

Στα ελάχιστα θετικά των ημερών πρέπει να υπολογιστεί η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ (βλ. σχετικό θέμα), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και βραχυπρόθεσμα για την πορεία των μετοχών ΟΤΕ-Cosmote.

Επίσης, η τιμή- στόχος των 27 ευρώ που θέτει η Marfin για τη μετοχή της Τιτάν, των 16,85 ευρώ, που θέτει για το Αλουμίνιο η Artion, η σύσταση της Citigroup για τον ΟΠΑΠ, οι κινήσεις στην Intralot, οι εξελίξεις στο θέμα του βασικού μετόχου και επιμέρους ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν θετικά μεμονωμένα, όμως, συγκεκριμένες μετοχές.

Στο πιθανότερο ενδεχόμενο της διόρθωσης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η περιοχή των 2.880 μονάδων και στην ασθενέστερη πιθανότητα της αντίδρασης, η φορά του Δείκτη και των συναλλαγών υψηλότερα των 2.910 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v