Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαραίνει” η αποκοπή μερισμάτων

Για τεχνικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους δοκιμάζεται πέριξ των 2.900 μονάδων η αγορά. Μετά την αρχική αντίδραση του Γ.Δ. προς τις 2.922 ήρθαν γρήγορα περιορισμένης έκτασης πωλήσεις που θέτουν και πάλι σε δοκιμασία τη βραχυπρόθεσμη πορεία μετοχών του FTSE-20. Στο περίπου 1 προς 1 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι τις 2.922 μονάδες αντέδρασε ο Γ.Δ. για να διορθώσει στη συνέχεια υποχωρώντας μάλιστα χαμηλότερα και των 2.900 μονάδων.

Είναι εμφανές, με βάση τουλάχιστον τα στοιχεία της πρώτης ώρας, πως για ορισμένους τίτλους υπάρχει πρόβλημα.

Εάν εξαιρεθεί, για τεχνικούς λόγους (αποκοπή μερίσματος) η Alpha Bank, η μετοχή της οποία υποχώρησε μέχρι και τα 26,6 ευρώ, σημειώνοντας στη συνέχεια απώλειες 2,5%, οι πωλητές επιμένουν στην περίπτωση της Eurobank, οδηγώντας τη μετοχή χαμηλότερα των 24 ευρώ, με ελάχιστη μέχρι στιγμής τιμή στα 23,92 ευρώ.

Αδύναμη εμφανίζεται και η μετοχή της Εθνικής, αφού μετά την αρχική αντίδραση προς τα 27,06 ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 26,86, ενώ χαμηλότερα κινείται προς τα 13,36 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Αντιθέτως, θετικά συνεχίζουν Coca Cola, Motor Oil, ΟΤΕ, ενώ κατά 1,5%, στα 24,50 ευρώ, ενισχύεται η μετοχή της Γερμανός.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1, με την τάση, όμως, να επιβαρύνεται μετά τις 11:30 και τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές πλην ελαχίστων περιπτώσεων, ακόμη και σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με βάση την εμπορευσιμότητα της πρώτης ώρας, παρουσιάζει ενδιαφέρον η μετοχή τα Chipita προς τα 2,47 ευρώ, της Αβαξ προς τα 3,60 ευρώ, του Αλουμινίου προς τα 12,54, του Ιατρικού Αθηνών προς το 1,82, της Μέτκα προς τα 5,42 ευρώ, της Intralot (σπλιτ στα 2), Τεχνικής Ολυμπιακής και Χαλκόρ.

Για τη συνέχεια, με το Γ.Δ. να... παλινδρομεί πέριξ των 2.900 μονάδων και τον FTSE-20 λίγο χαμηλότερα των 1.620 μένει να φανεί η πλευρά εκείνη που θα υπερισχύσει.

Πάντως, κατά γενική διαπίστωση όσων ενεργών παικτών παραμένουν στην αγορά, η εικόνα που εμφανίζει η Σοφοκλέους κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική θεωρείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v