Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίαιη διόρθωση

Με απώλειες μέχρι και 2,5% συγχρονίζεται η Αθήνα στον ρυθμό βίαιης διόρθωσης του αμερικανικού αλλά και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Μεγαλύτερη η πίεση στην Alpha Bank, σημαντική στην Πειραιώς, με τους υπομονετικούς να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Έντονη αντιπαράθεση πωλητών – αγοραστών γύρω από μετοχές του FTSE 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο -2,6% ο DAX, στο -2,2% ο FTSE 20 στη Σοφοκλέους. Εισαγόμενες σε μεγάλο βαθμό οι πιέσεις, προσφέρουν όμως σε αυτή τη συγκυρία την απόλυτη υποτιμητική αφορμή για τη διαμόρφωση ελκυστικότερων αποτιμήσεων και τη δημιουργία εντυπώσεων.

Σε επίπεδο FTSE 20 την ισχυρότερη, με βάση τις συναλλαγές των πρώτων 30 λεπτών, δέχεται η μετοχή της Alpha Bank. Οι συναλλαγές στις 11.25 διαμορφώνονταν στις περίπου 155.000 τεμάχια, με τους πωλητές επιθετικούς από τα 27,14 προς τα 27,08 ευρώ.

Οι αγοραστές, με ανάλογες εντολές, ”τραβούσαν” τη ζήτηση όλο και χαμηλότερα προς τα 27,08 ευρώ, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως σε αυτή τη φάση κάποιοι πωλούν ενδεχομένως με ζημιά και κάποιοι άλλοι αγοράζουν προσβλέποντας στην επόμενη τεχνική αντίδραση.

Σημαντική είναι η πίεση σε όλους τους τραπεζικούς τίτλους, με την Eurobank να υποχωρεί κατά 3,5% και την Πειραιώς, όπου επίσης εμφανίζεται υψηλή προσφορά, να υποχωρεί κατά 2,6% προς τα 13,48 ευρώ.

Στη μετοχή της Πειραιώς εστιάζεται, για διαφορετικούς λόγους, η προσοχή συγκεκριμένων αναλυτών που εκτιμούν ότι η Τράπεζα ”παρακολουθείται” στενά από ξένο πιστωτικό ίδρυμα.

Στις 11.35 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 2,3%, με τα ”σπασμένα” να πληρώνονται στο σύνολο των εισηγμένων.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρούσε κατά 2,3%, του ΟΤΕ κατά 2,5%, της ΔΕΗ κατά 1,9%, των ΚΑΕ κατά 2,9%, ενώ συγκριτικά τη μικρότερη υποχώρηση, κατά 0,89%, εμφάνιζε η μετοχή της Coca Cola 3E.

Στη μετοχή της Coca Cola 3E, εμφανίζονταν, μέχρι τις 11.35, ισχυρές εντολές -που παρέπεμπαν σε στήριξη- στο χείλος των 20 ευρώ, με τους πωλητές να βγαίνουν 4 λεπτά υψηλότερα.

Συγκριτικά, μικρότερες απώλειες καταγράφουν τα ΕΧΑΕ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου υποχωρούσε κατά 3,8% στα 3,04 ευρώ, με συναλλαγές 105.000 τεμαχίων και ισχυρούς πωλητές από τα 3,08 προς τα 3,04 ευρώ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της βίαιης διόρθωσης αφορά στο ενδεχόμενο επιτάχυνσης των όποιων διαδικασιών ”εκκαθάρισης” στη Σοφοκλέους.

Καθότι αποτελεί κοινό μυστικό, πως τα προβλήματα στην αγορά μας για ικανό αριθμό εισηγμένων είναι σημαντικά και πολύπλοκα, θα πρέπει να θεωρείται πιθανή η βίαιη εκτόνωσή τους.

Σε αυτή τη φάση, και αυτό αποτελεί προσωπική εκτίμηση, θα βγουν ταχύτερα και ακόμη περισσότερα κακώς κείμενα στην επιφάνεια.

Από τεχνικής πλευράς, πάντα κατά την προσωπική μας προσέγγιση, παρακολουθούμε αυστηρά και μόνο εκείνες τις μετοχές όπου καταρχήν θα διαφανεί η πρόθεση επαναγορών από την πλευρά των ξένων.

Πρόκειται κατά βάση για τις μετοχές που λόγω των παρουσιάσεων της CSFB και UBS αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο.

Βεβαίως δεν περιμένουμε κάτι θετικό, τουλάχιστον για σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v