Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ό,τι δεν ανεβαίνει, πέφτει...”

Το υποτονικό ενδιαφέρον και η παντελής απουσία ξένων οδηγούν σε υποχώρηση του δείκτη, έστω και οριακά χαμηλότερα και των 3.000 μονάδων. Στο περίπου 1 προς 3 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών, τη στιγμή που η μόνη άξια αναφοράς κίνηση στον FTSE-20 φαίνεται να πραγματοποιείται και σήμερα στη μετοχή της Εμπορικής. Περιορισμένο το ενδιαφέρον και στην περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ό,τι δεν ανεβαίνει πέφτει” δήλωνε κορυφαίο χρηματιστηριακό στέλεχος και δεδομένης της επενδυτικής άπνοιας το ενδεχόμενο της διόρθωσης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Ανάλογη βέβαια είναι η εικόνα και στις διεθνείς αγορές, με το κυρίαρχο, όμως, χαρακτηριστικό στη Σοφοκλέους να παραμένει η πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων αδρανής στάση των ξένων επενδυτών.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης ξένων διαχειριστών στο μετοχικό κεφάλαιο της Motor Oil, θα λέγαμε πως η παρουσία των ξένων είναι μηδενική.

Αυτό άλλωστε δείχνει και η σημερινή διόρθωση κατά 1,2% της ΔΕΗ, με την τιμή να διαμορφώνεται μέχρι τα χαμηλά των 22,42 ευρώ.

Αντιθέτως, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές ενισχύεται προς τα 13,54 ευρώ η μετοχή των ΚΑΕ, ισχυροποιείται η στήριξη των 20,2 ευρώ για την Coca Cola και επανέρχεται στην πρότερη ισορροπία της η Εμπορική.

Οι εξελίξεις στον όμιλο είναι είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο δρομολογημένες και αυτό δικαιολογεί τη σημαντική αύξηση των συναλλαγών και βεβαίως την παρουσία ορισμένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Για την υπόθεση της Εμπορικής άλλη μία πτυχή δίνεται μέσω της αναφοράς του Χαμαιλέοντα.

Με δεδομένη τη σχέση ανοδικών – πτωτικών στο περίπου 1 προς 3, φαίνεται πως η όποια προσπάθεια μόχλευσης στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση πέραν του χαμηλού αντικρίσματος που είχε, περιορίζεται σε ελάχιστους τίτλους.

Κίνηση άξια αναφοράς καταγράφεται μόνο στην περίπτωση των LogicDIS, Αττικάτ, Altec, ΑΕΓΕΚ, Φοίνιξ-Μetrolife, Mαξίμ και ορισμένων ελάχιστων ακόμη τίτλων.

Από τεχνικής πλευράς, η υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα και των 3.000 μονάδων, μέχρι τις 2.992 και μάλιστα με τόσο χαμηλές συναλλαγές, παραπέμπει σε συνέχεια της ”ταλαιπωρίας” τουλάχιστον μέχρι και την αρχή της αυριανής συνεδρίασης.

Το εύρος διακύμανσης μέχρι στιγμής διαμορφώνεται στις περίπου 25 μονάδες, με μέγιστη για σήμερα τιμή τις 3.016,5, όπου φαίνεται να διαμορφώνεται βραχυπρόθεσμα αντίσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v