Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Εμπόδιο” ο χαμηλός τζίρος

Σημαντικό μέρος από τις συναλλαγές σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτιμάται πως αφορά στην ενεργότερη συμμετοχή ”επιθετικών χαρτοφυλακίων”. Ο συγκριτικά χαμηλός τζίρος περιορίζει το ενδεχόμενο αντίδρασης πέραν των 3.050 μονάδων και θέτει σε δοκιμασία ”στηρίξεις” του FTSE-20 και του Γ.Δ. λίγο χαμηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες και συμβαίνουν στις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις με τη μετοχή της Εμπορικής επιβεβαιώνουν το πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η τάση ακόμη και ενός τραπεζικού τίτλου.

Για το ζήτημα της επίλυσης του Ασφαλιστικού ή της συμμετοχής των Γάλλων στην Εμπορική ακούγονται και γράφονται αρκετά τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνοντας τόσο την ανυπαρξία επαρκούς πληροφόρησης όσο και το ασαφές των κινήσεων της κυβερνητικής πλευράς.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως ανάλογη ασάφεια κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τη σχέση ΟΤΕ - Cosmote, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Είναι προφανές πως ικανό μέρος ”επιθετικής ρευστότητας” τοποθετείται και κερδοσκοπικά σε μετοχές εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου υπάρχει επιχειρηματική ρευστότητα και χρηματιστηριακά δημιουργείται υψηλή μεταβλητότητα στη διακύμανση των μετοχών.

Με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων και μετά την πρόσφατη ανάλυση της UBS για τη ΔΕΗ, φαίνεται πως μέρος αυτών των κεφαλαίων τοποθετείται στον τίτλο της επιχείρησης από τα 21,2 ευρώ, όταν η υψηλή τιμή έχει διαμορφωθεί στα 24,10 ευρώ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η πίεση στην Εθνική συνεχίστηκε και χθες, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές περίπου 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η απορρόφηση της προσφοράς που βγαίνει τις τελευταίες 3 ημέρες μέχρι τα 14,24 ευρώ στην Πειραιώς.

Για τη μετοχή η μέγιστη τιμή ημέρας διαμορφώθηκε χθες στα 14,64 ευρώ.

Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον (βλ. σχετικό θέμα) αφορά στην κατακόρυφα αυξημένη δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων το Μάρτιο, οπότε ο μέσος όρος διαπραγμάτευσης ανά συνεδρίαση έφτασε στα 26.780 ΣΜΕ.

Είναι προφανές πως σημαντικό μέρος από την κατά 9,3% υποχώρηση του Δείκτη το Μάρτιο πρόσφερε υπεραξίες σε όσους έλαβαν ανάλογες θέσεις πώλησης στο ΧΠΑ.

Για τη σημερινή συνεδρίαση, εάν διατηρηθούν οι συναλλαγές στο επίπεδο των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, πιθανότατα θα ”δοκιμαστούν” οι 1.680 μονάδες για τον FTSE-20 και οι 3.010 μονάδες για το Γ.Δ. Ωστόσο, ο συγκριτικά χαμηλός τζίρος περιορίζει το ενδεχόμενο αντίδρασης πέρα των 3.050 μονάδων και θέτει σε δοκιμασία ”στηρίξεις” του FTSE-20 και του Γ.Δ. λίγο χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v