Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ψηλά οι μεγάλοι - στα χαμηλά οι μικροί

Εντονη μεταβλητότητα διέκρινε τη σημερινή συνεδρίαση με τη διακύμανση του ΓΔ στις 30 μονάδες και τη μετοχή της Εμπορικής να φθάνει το 1,5 ευρώ μετά την επίσημη διάψευση για την επιπλέον συμμετοχή της Credit Agricole. Προβληματική η συμπεριφορά της πλειονότητας των μετοχών, δημιουργεί όλο και περισσότερα κύματα εγκλωβισμένων και αμετανόητων traders.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων για Δείκτη και ψυχολογία εμπλεκομένων, με αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους να ανεβοκατεβαίνουν και το υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό να κατεβοκατεβαίνει, καθώς οι όποιες ανοδικές εξάρσεις σπάνια κρατούν περισσότερο από μία συνεδρίαση και μία ώρα της επόμενης, δημιουργώντας όλο και περισσότερα κύματα εγκλωβισμένων και αμετανόητων traders, που επιμένουν να ακολουθούν τους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που δίνουν κίνηση.

Δυστυχώς για την μικρή κεφαλαιοποίηση, ακόμα και για μετοχές εταιρειών που θα μπορούσαν να ”απαιτήσουν” καλύτερη ”μεταχείριση” από την Αγορά, τα όποια σχέδια για καλυτέρευση των αποτιμήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν σχέδια και οι όποιοι αγοραστές εξαφανίζονται ως δια μαγείας στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να εμφανιστούν στο ταμπλό (!).

Τεχνικά δεν δείχνει να έχει αλλάξει κάτι, όμως όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν ανήσυχοι για μία Αγορά που δείχνει ”ζωντανή” με λίγες δεκάδες τίτλων και τον Δείκτη να διατηρείται πέριξ των 3000 μονάδων όταν το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων μετοχών βρίσκεται σε Δείκτη ίσως και χαμηλότερα των 2000 μονάδων (!).

Εν τω μεταξύ όλο και περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι (παρά την διόρθωση που προηγήθηκε) βρίσκονται σχετικά κοντά στις πλέον αισιόδοξες τιμές – στόχους, ενώ ανησυχητικό κρίνεται και το γεγονός πως η προηγούμενη πτώση δεν προσέλκυσε ”φρέσκο χρήμα”.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αξιοσημείωτα κέρδη οι Eurobank, Coca-Cola, Cosmote, Γερμανός, ΔΕΗ, ΗΥΑΤΤ, ΟΠΑΠ και θετικό πρόσημο για ΚΑΕ, Ελ. Πετρέλαια, Folli Follie.

Αντίθετα υπό σχετική πίεση η Alpha Bank, σημαντικές διακυμάνσεις (μετά τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη) για την μετοχή της Εμπορικής, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, Ιντρακόμ και αρνητική μεταβολή για Τιτάνα, ΟΤΕ, Πειραιώς, Εθνική, Motor oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 3056,37 μονάδες, σταδιακή υποχώρηση μέχρι το προηγούμενο κλείσιμο, ενώ τερμάτισε την συνεδρίαση στις 3023,67 μονάδες με κέρδη 0,10% και ο τζίρος στα 160 εκ. από τα οποία τα 16,3 αφορούσαν ”πακέτα”.

Επανήλθε στην πεπατημένη η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές έναντι 183 πτωτικών και για 17 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 6-10%.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 50.000 και 257.350 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 22,82 και 22,76 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 30.842 τεμάχια της Alpha Bank στα 29,18 ευρώ και ένα πακέτο 97.884 τεμάχια της ΔΕΗ στα 22,76 ευρώ.



Ακόμα, ένα πακέτο 98.149 τεμάχια της Εθνικής στα 27,50 ευρώ, ένα πακέτο 20 τεμάχια του Τιτάνα στα 26,68 ευρώ και ένα πακέτο 40.000 τεμάχια του Ιατρικού Αθηνών στα 1,90 ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 28,44 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Εθνικής στα 27,38 ευρώ και ένα πακέτο 25.000 τεμάχια του Τιτάνα στα 26 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v