Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος... φθηνού κόστους

Με αιχμή την Εμπορική και τις Alpha, Eurobank να ακολουθούν, η αγορά υπερβαίνει και πάλι τις 3.000 μονάδες. Παραμένει, όμως, υποτονικό το ενδιαφέρον, κυρίως από την πλευρά των ξένων, τη στιγμή που οι ακραίες διακυμάνσεις ορισμένων μετόχων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα... μουλωχτά κερδίζει έδαφος η επαναφορά της αγοράς πάνω από τις 3.000 μονάδες.

Μάλιστα το τελευταίο ημίωρο σημειώνεται μικρή, πλην όμως σταδιακή ενίσχυση της εμπορευσιμότητας στις μετοχές των Εθνικής, Alpha, αν και συγκριτικά υψηλότερη παραμένει σε Εμπορική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Cosmote.

Η μετοχή της Alpha ενισχύεται προς τα 28,26 ευρώ, της ΔΕΗ προς τα 22,14 ευρώ, της Eurobank προς τα 25,72 ευρώ, του ΟΠΑΠ προς τα 22,50 ευρώ, αν και η μετοχή με την επιθετικότερη βραχυπρόθεσμα τάση (όπως έγκαιρα έχει αναφερθεί) διαμορφώνεται προς τα 22,58 ευρώ, με απόδοση 4,2% για την Εμπορική.

Η αναλογία ανοδικών – πτωτικών παραμένει στο 1 προς 1, με το σύνολο των τίτλων που πιέζονταν τις τελευταίες συνεδριάσεις να αντιδρούν επιθετικότερα.

Τόσο η περίπτωση της Ipirotiki (δες σχετικό θέμα) όσο και επιμέρους άλλες προβληματικές επιχειρήσεις αναδεικνύουν το μείζον θέμα της σύνθεσης θεσμικών χαρτοφυλακίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το προβληματικό μέρος του χαρτοφυλακίου εταιριών, των οποίων η διαπραγμάτευση έχει ανασταλεί, η εκκαθάριση βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες ή παραμένει εντός αγοράς με σωρευμένες ζημίες και επισφάλειες, αποτελεί μία κρυφή πτυχή–βάσανο της αγοράς.

Επ’ αυτού αδυνατούμε να κατανοήσουμε την εμμονή των εποπτικών αρχών που αρνούνται πεισματικά (αλήθεια για ποιο λόγο) την έστω στοιχειώδη ενημέρωση - πληροφόρηση της επενδυτικής κοινότητας.

Όπως επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Ipirotiki, στοιχεία που θα έπρεπε να έχουν έγκαιρα επισημάνει οι αρχές και επίσης έγκαιρα να έχουν δημοσιοποιήσει προς το κοινό έρχονται στην επιφάνεια μέσω του δημοσιεύματος της Καθημερινής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v