Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινής αποδοχής... εύρος διακύμανσης

Ενδιαφέρουσα αναμένεται η νέα εβδομάδα στη Σοφοκλέους μετά την ανακοπή του πτωτικού σερί και την καταγραφή κερδών 3,49%, αλλά και εν όψει της λήξης των ΣΜΕ στο ΧΠΑ. Πιθανόν, οι επενδυτές -και ειδικότερα οι ”βραχυπρόθεσμοι” - θα συνεχίσουν να επιδίδονται – μέχρι νεοτέρας – στο ”παιχνίδι” των διακυμάνσεων στο κοινής αποδοχής εύρος των 2.880-3.050 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όπως πολύ ορθά και εύγλωττα περιέγραφε ο Α.Α. στο χθεσινό του σχόλιο συντρέχουν λόγοι για να μην πλήξουν οι εμπλεκόμενοι και την ερχόμενη εβδομάδα.

Με κέρδη 3,49%, το Γ.Δ. οριακά χαμηλότερα των 3.000 μονάδων και τις εξελίξεις να τρέχουν σε όλα τα μέτωπα εκτιμάται πως είναι θέμα διεθνούς συγκυρίας, για να συντηρηθεί το παιχνίδι μεταβλητότητας και ακραίων διακυμάνσεων τόσο στον FTSE-20 όσο και σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Το πιθανότερο είναι πως σε κοινής αποδοχής εύρος διακύμανσης 2.880-3.050 μονάδων οι επενδυτές και ειδικότερα οι βραχυπρόθεσμοι θα συνεχίσουν να επιδίδονται – μέχρι νεοτέρας – στο ”παιχνίδι” των διακυμάνσεων.

Βέβαια, η προεξόφληση ειδήσεων τόσο από τα γνωστά ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών και του ΟΤΕ όσο και επιμέρους κλαδικών πιθανολογείται πως θα προσδώσουν ενδιαφέρον στην αγορά.

Στον κλάδο των τροφίμων – ειδών διατροφής είναι εμφανές πως συντελούνται διεργασίες, κάτι που συμβαίνει και στο χώρο της ακτοπλοΐας και δεν περνά απαρατήρητο από τους τομείς τσιμέντων – διύλισης πετρελαίου.

Επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις, όπως αυτή που αφορά το Μυτιληναίο – Μέτκα για την ΕΛΒΟ, εύλογα προσδίδουν άλλη δυναμική, όχι μόνο στην προοπτική των συγκεκριμένων εταιριών, αλλά και γενικότερα σε ένα ικανό τμήμα της εθνικής παραγωγής.

Γι αυτούς τους λόγους και επειδή στο τρίτο δεκαήμερο Απριλίου θα ανακοινωθούν οι αναμορφωμένοι δείκτες FTSE, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία επιμέρους μετοχών, αλλά και των βασικών δεικτών με την προϋπόθεση πως θα εξομαλυνθεί περαιτέρω το κλίμα σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο.

Ενδεικτικά, αναφέρει η Οmega Bank, η Alpha Bank σηµείωσε εβδοµαδιαία άνοδο κατά 8,75%, η Εµπορική 6,68% και η EFG Eurobank 5,33% παρά την αποκοπή µερίσµατος, ενώ κέρδη κατά 12,67% κατέγραψε και η

µετοχή της Τράπεζας Αττικής καθώς πιθανολογείται η δροµολόγηση πώλησης των µετοχών που ελέγχει το Ελληνικό δηµόσιο.

Αξιοσηµείωτες ήταν οι εβδοµαδιαίες επιδόσεις του ΟΤΕ (+5,29%) και της Ιντρακόµ (+5,67%).

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε και η µεσαία κεφαλαιοποίηση ενώ στη µικρή κεφαλαιοποίηση, οι δυσάρεστες εξελίξεις για το µεγαλοµέτοχο της Ηπειρωτικής και η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για απορρόφηση της θυγατρικής της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων, επηρέασαν αρνητικά και πολλές άλλες µετοχές.

H βραχυχρόνια τάση του Γενικού Δείκτη είναι ανοδική, με την πρώτη αντίσταση στις 3.020 μονάδες και τη δεύτερη στις 3.070 μονάδες.

Αντίθετα η πρώτη στήριξη διαμορφώνεται στις 2.950 μονάδες και η δεύτερη στις 2.880 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.993 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,49%, ο FT 20 κέρδισε 4,23% και ο Mid 40 2,77%.

Άνοδο 0,25% σημείωσε ο Small Cap 80 και 3,84% ο FTSE 140

Οι τράπεζες κέρδισαν 5,9%, οι τηλεπικοινωνίες 3,9%, ενώ ο κλάδος των διυλιστηρίων ενισχύθηκε 6,3%. Αντίθετα πτώση 3,3% σημείωσαν τα ΜΜΕ, ενώ οι Υπηρεσίες κοινής ωφελείας υποχώρησαν 3,2%.

Οι 5 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι οι εξής: Informatics (86,67%), Δέλτα Συμμετοχών (προνόμιο – 38,97%), Microland (25%), ETMA (23,81%), EEEX (16,73%).

Οι 5 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι οι εξής: Άλμα Ατέρμων (45,21%), Μπαλλής (32,82%), Ράδιο Κορασίδη (29,67%), Κωτσόβολος (27,38%), ΓΕΝΕΡ (26,47%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v