Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σημείο ισορροπίας ο FT 20

Σε ανοδική έχει εκ νέου μεταβληθεί η βραχυπρόθεσμη τάση για ορισμένους τραπεζικούς τίτλους, ενώ η επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, μέσω ΟΠΑΠ - Τράπεζας Αττικής και το ενδιαφέρον των ξένων για ΟΤΕ - Cosmote διαμορφώνουν συνθήκες σχετικής ισορροπίας για την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, μέσω ΟΠΑΠ, Τράπεζας Αττικής, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές που θέτουν ξένοι οίκοι για ΟΤΕ-Cosmote και την επανάκαμψη ορισμένων σε τραπεζικές μετοχές φαίνεται να διασφαλίζουν σχετική ισορροπία για τον FTSE-20.

Όπως φάνηκε και χθες, η αποκοπή μερίσματος της Eurobank άφησε ανεπηρέαστη τη μετοχή, γεγονός που ενδέχεται να επιδράσει θετικά σε όσους αναμένουν αύριο την τεχνητή διαμόρφωση της Πειραιώς.

Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε χθες στα 14,70 ευρώ, με συναλλαγές 429.564 τεμαχίων, τη στιγμή που οι πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα είναι θετικές.

Στο θέμα του ασφαλιστικού, η πρόταση των τραπεζιτών να καταβάλουν άμεσα 2,5 δισ. ευρώ ενδέχεται να επισπεύσει τις όποιες εξελίξεις.

Άλλωστε, η φορά συγκεκριμένων μετοχών του κλάδου έχει μεταβληθεί, και βραχυπρόθεσμα, εκ νέου σε ανοδική.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως χθες μόνο σε Εθνική και Alpha πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικά 2,7 εκατ. τεμαχίων, με τη μεν Εθνική να ενισχύεται κατά 1,30% (στα 28,08 ευρώ), τη δε Alpha κατά 2,42% στα 27,94 ευρώ.

Εάν συνυπολογιστούν και οι προχθεσινές συναλλαγές, τότε διαφαίνεται η τακτική όσων επανακάμπτουν στον κλάδο.

Από τεχνικής και ουσιαστικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει μετά την άρση του αδιεξόδου και τη χορήγηση πιστοποιητικών διαφάνειας η αντίδραση τόσο της ΕΛΤΕΧ στα 3,70 ευρώ όσο και του Ακτωρα στα 3,04 ευρώ.

Από τον πάντα επίκαιρο κλάδο της ακτοπλοΐας, η χθεσινή... καθίζηση των συναλλαγών ακόμη και στην Attica Group δημιουργεί... εύλογα ερωτήματα.

Οι κινήσεις στον κλάδο εν όψει της επικείμενης γενικής συνέλευσης των Μινωικών Γραμμών συνεχίζονται στο παρασκήνιο.

Από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν επιμέρους τίτλοι που διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στην πολύπαθη –τελευταία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως επιμέρους ευκαιρίες υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Η περίπτωση της Rainbow ήταν ενδεικτική, η αφύπνιση της Ιλυδας επίσης, ο Κανάκης που μόνο προβλήματα δεν έχει με τη ρευστότητά του, η σταθερή στα 4,80 ευρώ ΕΥΑΘ, η φιλόδοξη στον κλάδο της Ζήνων και αρκετές ακόμη επιμέρους ευκαιρίες του ”μικρού χώρου”.

Τέλος, για τις μετοχές που δέχονται απίστευτη πίεση τις τελευταίες συνεδριάσεις, μία βασική παράμετρος που εξηγεί το πρόβλημα καταγράφεται στο Χαμαιλέοντα και αφορά, όπως είναι κοινό μυστικό, στα μονομέτοχα margin.

Για την αγορά, όσον αφορά το επίπεδο του Γ.Δ. και τη διακύμανση επιμέρους μετοχών, όχι κατά ανάγκη από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, παραμένουμε σχετικά αισιόδοξοι.

Στο υπόλοιπο τμήμα της αγοράς είναι ηλίου φαεινότερον πως το ξεκαθάρισμα έχει συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v