Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύτερη άμυνα η... επίθεση

Με αιχμή τις τράπεζες και ”κρυφό” όπλο τον ΟΤΕ ο Γενικός Δείκτης αντιδρά και πάλι προς την κρίσιμη περιοχή των 2.950 μονάδων. Ανοδική κίνηση για επιμέρους μετοχές, με ενδεικτικότερη την περίπτωση προνομιούχων της Δέλτα Συμμετοχών. Ανακάμπτει ο Χατζηιωάννου μετά την απόφαση για τη Μ. Βρετανία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κυρίως σε τράπεζες (1,4%) και λιγότερο σε τηλεπικοινωνίες, διυλιστήρια επικεντρώνεται το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον.

Το ενθαρρυντικό είναι πως σε σύγκριση με τη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά εμφανίζεται ενεργότερη, η δε σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 2 προς 1, με τις συναλλαγές να είναι υπερδιπλάσιες (σε σχέση με χθες).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπεραντίδραση του ΟΠΑΠ προς τα 23,22 ευρώ, της Εθνικής προς τα 27,44 ευρώ, της Eurobank προς τα 24,52 και της Alpha προς τα 27 ευρώ.

Αγοραστές εμφανίζονται και στις μετοχές των ΕΛΠΕ προς τα 8,38 ευρώ και Motor Oil προς τα 11,76 ευρώ (στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ενισχύεται σταθερά η συμμετοχή ξένων επενδυτών).

Στην αγορά, όμως, φαίνεται πως υπάρχουν αντανακλαστικά, όπως ενδεικτικά επιβεβαιώνεται στις περιπτώσεις των Δέλτα Συμμετοχών και Χατζηιωάννου.

Η προνομιούχος μετοχή της Δέλτα Συμμετοχών διαμορφώνεται στο +20%, μετά την απόφαση της εταιρίας να τις μετατρέψει σε κοινές (δες σχετικό θέμα), στη Χατζηιωάννου θα πρέπει να σημειωθεί πως η διοίκησή της αποφάσισε τη διακοπή της δραστηριότητας του ομίλου στην Αγγλία ”θυσιάζοντας” γύρω στα 25 εκατ. ευρώ (όσο υπολογίζεται ότι ανήλθε το συνολικό κόστος της επένδυσης), ταυτόχρονα, όμως, σταματά τη ζημιογόνο δραστηριότητα.

Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, τόσο για τη θυγατρική Sprider όσο και για τη Χατζηιωάννου, η μερισματική απόδοση αμφοτέρων διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο.

Μεταξύ των μετοχών που αντιδρούν, θα πρέπει να υπολογιστούν οι Καλπίνης, προς τα 3,70 ευρώ, Interteck 2,43 ευρώ, ΓΕΚ στα 3,38 ευρώ, Εθνική Ακινήτων στα 3,62 ευρώ, αλλά και Λύκος, Αττικής, Κύπρου, Info Quest και άλλων 52 μετοχών με απόδοση υψηλότερη του 1,5%.

Για την επόμενη μία ώρα, η μέχρι στιγμής μοιρασμένη εικόνα με αιχμή αντίδρασης και πάλι τις τράπεζες και ισχυρό τον ΟΤΕ, μας προδιαθέτει για υπέρβαση της κρίσιμης ”περιοχής” των 2.950 μονάδων.

Σε αυτήν την περίπτωση, το θετικό σενάριο, για τη βραχυπρόθεσμη τάση, επανέρχεται και πάλι ενεργά στο προσκήνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v