Με δύο πρόσωπα η Σοφοκλέους

Η θετική για τις ελληνικές τράπεζες έκθεση της Credit Suisse επιβεβαιώνει τη θετική πλευρά της Σοφοκλέους. Είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει το Γ.Δ. υψηλότερα. Στην... γκρίζα όψη του Χ.Α., όμως, οι ”πληγές” κακοφορμίζουν όλο και περισσότερο, όλο και πιο επικίνδυνα. Κρίσιμο τεστ για χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση και 2-4 ΑΧΕ το επόμενο διήμερο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τη μορφή Ιανού συνεχίζει να εμφανίζεται η Σοφοκλέους.

Η θετική της πλευρά έχει σχέση με τις διεργασίες που αφορούν στη σχέση ΟΤΕ - Cosmote (βλ. σχετικό θέμα), την εξαγορά της βουλγαρικής Bankia από την 3Ε, την εκδήλωση ενδιαφέροντος 8 κοινοπραξιών για την επέκταση του μετρό προς το Ελληνικό, την εξαγορά της ΤΙΜ από τους Αμερικανούς και τις εξελίξεις από το μέτωπο των τραπεζών και του ΟΤΕ, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι οδεύουν προς το τέλος τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη Citigroup, πρέπει να θεωρηθεί θετική η ανάλογη περιεχομένου προσέγγιση για τις ελληνικές τράπεζες της Credit Suisse.

Γι’ αυτό και ο κλάδος, και εξ αφορμής της αποκοπής μερισμάτων, παραμένει στο επίκεντρο, με αιχμή τις Eurobank, Πειραιώς και εν συνεχεία τις Alpha, Εθνική.

Η αρνητική πλευρά αφορά στην περαιτέρω μείωση της συμμετοχής επιχειρηματιών – βασικών μετόχων στις εταιρίες τους, στο λουκέτο σε μία ακόμη χρηματιστηριακή, στα όσα κρύβονται στο παρασκήνιο της Ipirotiki και στη βραδυφλεγή βόμβα των προβληματικών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Δεδομένου του χαμηλότατου, χθες, καθαρού τζίρου των περίπου 90 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνεται η ”παγωμάρα” και επιφυλακτικότητα που επικράτησε αίφνης στην αγορά.

Το πρόβλημα, όμως, ούτε μεμονωμένο είναι ούτε ανεφύη ξαφνικά.

Η χρηματιστηριακή του προέκταση αφορά σε εκείνες τις -τουλάχιστον- δύο χρηματιστηριακές με τις οποίες ο εκλιπών διενεργούσε συναλλαγές και τις άλλες -τουλάχιστον δύο- στις οποίες φέρεται να είχε σημαντικά ανοίγματα.

Το δυστύχημα είναι πως υπάρχουν τουλάχιστον 4 ανάλογες περιπτώσεις ανοιχτών υποθέσεων μεταξύ επιχειρηματιών και χρηματιστηριακών που εξετάζονται αυτή την περίοδο από τις αρχές.

Θα πρέπει, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, να διαπιστωθεί μέχρι αύριο -το αργότερο Πέμπτη- ποιες είναι οι ενδεχόμενες πωλήσεις από την πλευρά αυτών των ΑΧΕ προκειμένου να καλύψουν τα υπόλοιπά τους, δεδομένο που ίσως προκαλέσει και νέα πίεση σε ένα τμήμα της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Με αφορμή ωστόσο και το δεύτερο τραγικό συμβάν, θα πρέπει να επανεξεταστεί εκ βάθρων και κάποια στιγμή επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες σε όσους είχαν αναλάβει την αναδοχή εταιριών, την ευθύνη της σχετικής διαδικασίας, αλλά και τις μετέπειτα συναλλαγές επιχειρηματιών – χρηματιστών – θεσμικών.

Για να μην ξεχνιόμαστε, για την υπόθεση της Δυναμική Ζωή επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και έλλειμμα πληροφόρησης για το τι έγινε, ποιοι μεγαλοσχήμονες θεσμικοί, όπως φημολογείται στην αγορά, ξεφόρτωσαν, ποιοι έκαναν χρήση εσωτερικής πληροφόρησης (πάλι όπως φημολογείται στην αγορά) και πού βρίσκεται τώρα η υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v