Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση περισυλλογής

Περνά σε δεύτερη μοίρα το διαδικαστικό μέρος της συνεδρίασης, μετά το δεύτερο τραγικό συμβάν, που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα ούτε τα ίδια τα... άψυχα μεγέθη. Η τεχνικότητα της αγοράς ενδέχεται να δοκιμαστεί και λόγω του κύκλου αποκοπής μερισμάτων που ξεκινά αυτήν την εβδομάδα με πρώτες τις Eurobank και Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν το δεύτερο τραγικό συμβάν, όπως πολύ γλυκά το σχολιάζει ο Θανάσης Μαυρίδης, συνεχίσει να αφήνει αδιάφορους όλους όσοι βολεύονται πίσω από τα άλλοθί τους και τα γραφεία τους, το πιθανότερο είναι πως στον δρόμο τους θα πορευτούν και άλλοι.

Ο άνθρωπος, όμως, δεν είναι αριθμός και μέγεθος για να χωρά στο πλαίσιο μιας τεχνικής ανάλυσης για το εάν θα ανέβει ή θα πέσει ο δείκτης ή η τάδε μετοχή. Ας ενεργήσουμε ο καθένας στο μέτρο και στο βαθμό που του αναλογεί άμεσα.

Στη θεατή πλευρά της Σοφοκλέους, σε αυτήν των αριθμών και των προθέσεων, η αποσαφήνιση από κυβερνητικής πλευράς του χρόνου και του ποσοστού περαιτέρω μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ ξαναβάζει στο παιχνίδι τους ξένους, προσφέροντάς τους το δέλεαρ των προμηθειών και των... δουλειών, επιχειρώντας παράλληλα να πείσει τους μάλλον απαισιόδοξους πως κάτι μπορεί να κινηθεί.

Εκ των πραγμάτων, ο ΟΠΑΠ, λόγω της εκτιμώμενης τιμής διάθεσης και της έκπτωσης που θα ζητήσουν οι ξένοι, αποκτά εύλογα ενδιαφέρον.

Η τρέχουσα εβδομάδα αποτελεί την αρχή ενός κύκλου αποκοπής μερισμάτων, με τις Eurobank και Πειραιώς να ”δοκιμάζονται”, τη στιγμή, όμως, που η Citigroup υπεραμύνεται και πάλι των ελληνικών τραπεζών.

Στο προσκήνιο και πάλι εκ των πραγμάτων παραμένει το δίδυμο OTΕ-Cosmote, καθώς μετά τις εξελίξεις από το μέτωπο της ΤΙΜ και την απόσυρση της Panafon από το ταμπλό η ρευστότητα που επενδύει στον κλάδο ενδέχεται να αναζητήσει διέξοδο προς τις εισηγμένες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κλάδος της ακτοπλοΐας (βλ. σχετικό θέμα στον Χαμαιλέοντα) με τις Attica Group και Blue Star Ferries να ενδιαφέρονται όσο και οι Μινωικές Γραμμές για το αποτέλεσμα του Δ.Σ.

Ο κλάδος της πληροφορικής μετά το νέο τραγικό συμβάν είναι προφανές πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και χειρισμούς.

Στα καθαρώς τεχνικά της αγοράς, κάθε κλείσιμο του FTSE-20 υψηλότερα των 1.580 μονάδων αποτελεί μια κερδισμένη μάχη στην προσπάθεια σταθεροποίησης – αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v