Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν είναι αστείο, η αγορά έχει... πρόβλημα

Δυστυχώς, δεν είναι... πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά ούτε και σήμερα υπάρχει κάτι θετικό από το κυβερνητικό μέτωπο. Σε αναμονή για Ασφαλιστικό τραπεζών, ειδικότερα της Εμπορικής και του προγράμματος εθελουσίας στον ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μήνα και εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε πως τουλάχιστον στα σημερινά σχόλια για το Χρηματιστήριο δεν θα υπάρξει ούτε ένα... ψέμα. Ούτως ή άλλως, η αγορά κινδυνεύει να διολισθήσει σε... ψέμα από μόνη της.

Η διάθεση πώλησης από την πλευρά των ξένων δεν φαίνεται πως μετριάζεται, τουλάχιστον μέχρις ότου η κυβέρνηση προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν είτε στο Ασφαλιστικό των τραπεζών είτε στην εθελουσία έξοδο του ΟΤΕ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τρίτη η αγορά χρειάζεται αντοχή και υπομονή, καθώς για τον FTSE-20 επαναπροσεγγίζεται η ”στήριξη” των 1.580 μονάδων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.800 μονάδες.

Δεδομένου, όμως, ότι ο Μάρτιος ήταν καθολικά πτωτικός μήνας (απώλειες 9,3%) για τον Γενικό Δείκτη, εκτιμάται πως μεσοπρόθεσμα υπάρχει περιθώριο έστω τεχνικής μορφής αντίδρασης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορές εξαντλείται σε μετοχές εταιριών όπου αποδεδειγμένα υπάρχει κίνητρο.

Μένει να φανεί στην αγορά η αποτελεσματικότητα της απόφασης της Εμπορικής να διανείμει δύο δωρεάν στις 10 μετοχές, όπως επίσης το περιθώριο αντίδρασης της Χ.Κ. Τεγόπουλος μετά την απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου 56 λεπτών ανά τίτλο, η διάθεση των ξένων που κατέχουν πλέον το 16% της Marfin Bank (εμφανώς ωφελημένος ο βραχίονας της Marfin Group), αλλά και επιμέρους τίτλοι που ξεχωρίζουν αυτήν τη δύσκολη περίοδο, με ενδεικτικότερη την περίπτωση των Σαράντη, Frigoglass, ΟΛΠ και ορισμένων ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v