Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεδίο βολής ”Η Σοφοκλέους”

Σε ”πεδίο εξάσκησης πωλητών” εξελίσσεται η Σοφοκλέους, οι οποίοι, παίζοντας σε ”αδειο γήπεδο”, δημιουργούν... καταστάσεις πανικού στις εξασθενημένες γραμμές των όποιων αγοραστών. Για 18 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 6-10%. Εκροές 330 εκατ. ευρώ από τα Αμοιβαία την Τρίτη.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σε ”πεδίο εξάσκησης πωλητών” εξελίσσεται η Σοφοκλέους, οι οποίοι όλο και συχνότερα και με συντονισμένες βολές κατά ριπάς δημιουργούν καταστάσεις πανικού στις εξασθενημένες γραμμές των όποιων αγοραστών, στέλνοντας την ψυχολογία του συνόλου των εμπλεκομένων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Βέβαια η σχετική ανυπαρξία αγοραστών (αυτό έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό σήμερα όπου αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι έφτασαν να καταγράφουν απώλειες δυσανάλογες με τον όγκο συναλλαγών τους) δημιουργεί την εντύπωση ότι οι πωλητές ”παίζουν σε άδειο γήπεδο” χωρίς θεατές και αντιπάλους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω πορεία της Αγοράς, ενώ συνεχίζονται αμείωτες οι εκροές από τα αμοιβαία εσωτερικού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Alpha Trust (δες σχετικό σχόλιο) στην αποτίμηση της 29ης Μαρτίου (Τρίτη), καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση κατά 1,12% του ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς υπήρξε εκροή 330 εκατ. ευρώ που προήλθαν κυρίως από τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων.

Τεχνικά η εικόνα επιβαρύνεται, ενώ η νευρικότητα που επιδεικνύουν οι διεθνείς Αγορές επιτείνει ακόμα περισσότερο ανησυχία και έντονη μεταβλητότητα.

Την ίδια ώρα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση η εικόνα θεωρείται τουλάχιστον αποτρεπτική με σημαντικότατους κινδύνους εγκλωβισμού, καθώς ακόμα και τίτλοι που δίνουν κάποια ανοδική κίνηση σε μία – δύο συνεδριάσεις ”κατορθώνουν” να χάσουν ότι κέρδισαν σε πολύ περισσότερες (!).

Συμπερασματικά αυτή η Αγορά απευθύνεται μόνο σε όσους διαθέτουν ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά, καθώς το ”κάτσε να δούμε και αύριο” στοιχίζει και η δυναμική των ελάχιστων αγοραστών (από πλευράς retail) έχει μειωθεί σημαντικότατα.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, διασώθηκαν με θετικό πρόσημο οι Cosmote (αφού πρώτα υποχώρησε μέχρι τα 13,06 ευρώ) και ο Τιτάνας (κινήθηκε με θετικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης).

Αντίθετα με απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι ΟΠΑΠ, ΚΑΕ, Ιντρακόμ, Ελ. Πετρέλαια, ΔΕΗ, Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, λιγότερες αλλά αξιοσημείωτες για Βιοχάλκο, Γερμανό, Ελ. Τεχνοδομική και αρνητική μεταβολή για ΟΤΕ (περιόρισε σημαντικά τις Απώλειες προς το τέλος), ΗΥΑΤΤ, Motor oil, Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έφθασε μέχρι το χαμηλό των 2850,64 μονάδων και έκλεισε στις 2869,23 με απώλειες 2,10%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος πέρασε τα 181 εκ. από τα οποία τα 11,1 αφορούσαν ”πακέτα”.

Μειώνει ακόμα περισσότερο και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες θαυμαστές η τελική εικόνα, με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 257 πτωτικών και για 18 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 6-10,13%.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο των 250.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 22,96 ευρώ, ένα πακέτο 39.310 τεμάχια της Εθνικής στα 27,08 ευρώ, ένα πακέτο 73.737 τεμάχια της Γερμανός στα 23,48 ευρώ και ένα πακέτο 153.500 τεμάχια της Μαϊλλης στα 3,92 ευρώ.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης πέρασε ένα πακέτο 88.685 τεμάχια του ΟΠΑΠ στην τιμή των 22,55 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v