Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας τον... ξένο

Τη ρευστότητα των ξένων, ως το ”μάννα” της ανόδου, περιμένουν στη Σοφοκλέους. Επιμέρους θέματα προσδίδουν ενδιαφέρον σε επιλεκτικές κινήσεις για συγκεκριμένες μετοχές. Πιθανό το ενδεχόμενο υπεραντίδρασης του FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τη ρευστότητα των ξένων αναμένουν οι Ελληνες χρηματιστές προκειμένου να διαμορφωθεί τάση, τουλάχιστον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Η Marfin Analysis προβλέπει τάσεις συσσώρευσης, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στην περιοχή των 2.950 μονάδων. Η Proton Securities από την πλευρά της θέτει, και δικαιολογημένα, το πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί αναφορικά με το μονοπωλιακό καθεστώς του ΟΠΑΠ.

Η τρέχουσα τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στα 23,54 ευρώ, με ιστορικά μέγιστα αυτήν των 24,96 ευρώ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο θέμα του euro2day.gr (βλ. σχετικό θέμα).

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει από τον τραπεζικό κλάδο η μετοχή της Εμπορικής, καθώς μετά την κατά 3,28% υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας προς τα 21,84 ευρώ επανέρχεται στο προσκήνιο λογω της επιβεβλημένης ”κατά περίπτωση” επίλυσης του ασφαλιστικού της προβλήματος.

Σε ανοδική φορά, υψηλότερα των 14 ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται να αποτελεί και βραχυπρόθεσμη επιλογή ισχυρών ξένων επενδυτών, που έχουν τοποθετηθεί σχετικά πρόσφατα στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η HSBC θεωρεί ”δίκαιη τιμή” τα 4,40 ευρώ – 5,70 ευρώ για τη μετοχή της Intracom, ενώ από το μέτωπο του ΟΤΕ η ΟΜΕ επιρρίπτει ευθύνες σε Βουρλούμη – κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην εθελουσία.

Στις μετοχές των ΟΤΕ-Cosmote (13,84 και 14 ευρώ αντίστοιχα) επικεντρώνεται και βραχυπρόθεσμο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μακροπρόθεσμα η σχέση των δυο εισηγμένων θα πρέπει να ιδωθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, υπό το πρίσμα της πρότασης δημόσιας προσφοράς.

Εκ των πραγμάτων, και λόγω εποχής, ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει ο κλάδος της ακτοπλοΐας, καθώς η... μερική απελευθέρωση που αποφασίζει το ΥΕΝ βρίσκει αντίθετους τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά τους ακτοπλόους.

Παράλληλα, παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον ισχυρών επενδυτών για τη μετοχή του ΟΛΠ, καθώς και την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε πως οποιαδήποτε προσφορά χαμηλότερα των 11,5 ευρώ απορροφάται για λογαριασμό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v