Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: ”Δεν μας επηρεάζει η κρίση του Ε.Σ.”

Καμία επίδραση δεν θα έχει η έμμεση κρίση του ελεγκτικού Συνεδρίου περί του ”μη αμιγώς δημόσιου χαρακτήρα του ΟΠΑΠ” στο καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού, είπαν στελέχη του Οργανισμού στο euro2day.gr, σχολιάζοντας δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

ΟΠΑΠ: ”Δεν μας επηρεάζει η κρίση του Ε.Σ.”
Καμία επίδραση δεν θα έχει η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο μονοπωλιακό καθεστώς βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΟΠΑΠ, είπαν στο euro2day.gr στελέχη του Οργανισμού, σχολιάζοντας δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέφρασε την άποψη ότι ο ΟΠΑΠ δεν είναι δημόσια εταιρία, ανοίγοντας το δρόμο για μία ακόμα μομφή κατά του μονοπωλίου του Οργανισμού.

Όπως έγραψε το ΒΗΜΑ της Κυριακής, το δικαστήριο ανέφερε στο σκεπτικό του: ”Κατ’ ακολουθίαν και σύμφωνα με όσα έχουν εκτεθεί στην προηγούμενη σκέψη, εφόσον ο ΟΠΑΠ AE αναλαμβάνει κατόπιν συμβάσεων την παροχή έναντι αμοιβής εξειδικευμένων υπηρεσιών που δεν συνδέονται άμεσα η έμμεσα με την προαγωγή σκοπού δημοσίου συμφέροντος δεν αποτελεί δημόσια επιχείρηση κατά την έννοια που προσδίδει στον όρο αυτό το κοινοτικό δίκαιο με συνέπεια οι συμβάσεις που συνάπτει να μην υπάγονται στον κατά το άρθρο 2 του ν. 3060/2002 προληπτικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου”.

Όπως επισημαίνει στο πρωινό της report η Alpha Finance, το δημοσίευμα υπονοεί ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα έχει δικαίωμα να διακρατήσει το μονοπώλιό του, αν το Δημόσιο μειώσει το ποσοστό του σε κάτω από το 51%.

Αναλυτικότερα, στο Ελεγκτικό Συνέδριο απευθύνθηκε ο ίδιος ο ΟΠΑΠ, ζητώντας από το ανώτατο δικαστήριο να επικυρώσει το κατά πόσον είναι έγκυρη η σύμβασή του με την ΟΠΑΠ Υπηρεσιών και τους πράκτορες για παρακράτηση 1% των εξόδων του κοινού, το οποίο διατίθεται για την αναβάθμιση του δικτύου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο απήντησε ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει το ορθό της σύμβασης, καθώς το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του ΟΠΑΠ δεν ταιριάζει σε αμιγώς δημόσια εταιρία, δεν αφορά το δημόσιο δίκαιο και ότι η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί συμφωνητικό μεταξύ δύο Α.Ε., της ΟΠΑΠ και της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών.

Όπως δήλωσαν στελέχη του Οργανισμού στο euro2day.gr, παρόμοιες γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα ούτε είναι δυνατόν να τις επικαλεστεί κανείς ενώπιον άλλων βαθμών της ελληνικής δικαιοσύνης. ”Οποιοσδήποτε θα επιθυμούσε να αμφισβητήσει το υφιστάμενο καθεστώς, θα έπρεπε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ακολουθώντας τελείως διαφορετική διαδικασία”, μας είπαν.

Δ. Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v