Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ανοίγει” ο καιρός...

Μετά τις πωλήσεις οι ξένοι φαίνεται πως επιστρέφουν με αγορές. Η Αθήνα παραμένει ”αναδυόμενη αγορά” άμεσης προτεραιότητάς τους, όπου δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπεραπόδοσης της χαμηλότερης έναντι της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ερώτημα που ”βασανίζει” την αγορά είναι κατά πόσοn η χθεσινή αντίδραση αποτελεί τεχνικής και μόνο μορφής εκτόνωση ή κάτι περισσότερο.

Αυτό που μπορεί με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας να βεβαιωθεί αφορά στο πως βλέπουν αυτήν την περίοδο οι ξένοι (και τη Σοφοκλέους).

Η εκτίμηση 2-3 πολύ βασικών και ισχυρών παραγόντων ξένων οίκων είναι πως σε αυτή τη φάση το κύμα πωλήσεων, που δεν περιορίστηκε βεβαίως μόνο στη Σοφοκλέους, κοπάζει.

Το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι η επαναφορά σταδιακά των ”περιφερειακών αγορών” σε υψηλότερα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας επόμενης διόρθωσης ίσως και σε χαμηλότερο επίπεδο.

Βραχυ-μεσοπρόθεσμα, όμως, προσβλέπουν στην αποκόμιση υπεραξιών από αγορές, όπως η ελληνική.

Η δυναμική, μάλιστα, με την οποία κινήθηκαν χθες συγκεκριμένες μετοχές–επιλογές τους (ΟΠΑΠ, Coca-Cola, ΔΕΗ, επιβεβαιώνει την εκτίμηση των συγκεκριμένων παραγόντων.

Κάτι ανάλογο θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να συμβεί και σήμερα σε άλλες μετοχές, κυρίως του FTSE-20, όπου επικεντρώνονται τελευταία.

Σε αυτό το ενδεχόμενο η Πειραιώς αποτελεί επιλογή τους, όπως και η μετοχή της Τιτάν, ενώ στην περίπτωση της Intracom δίνεται περισσότερη βαρύτητα (όπως και στην Intralot) κυρίως από ”επιθετικά χαρτοφυλάκια”.

Δεδομένου ότι οι τελευταίες πωλήσεις δεν αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο τη δική μας αγορά σε ενδεχόμενη υπεραντίδραση της ”χρηματιστηριακής περιφέρειας”, θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω αντίδραση του FTSE-20 προς τις 1.650 μονάδες και ανάλογα του Γ.Δ.

Μετοχές σηματωροί σήμερα, πέραν των γνωστών, θεωρούνται οι Τεχνική Ολυμπιακή, Κλωστήρια Ναούσης, Μέτκα, Αστήρ Παλλάς, Attica Group, Rainbow και ΟΛΠ.

Επιμένουμε στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς εκεί διαμορφώνονται υψηλότεροι συντελεστές Β’ από ό,τι σε τίτλους του FTSE-20 και ΜΙD 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v