Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντονη μεταβλητότητα στην αγορά

Φαίνεται να κερδίζουν μερικώς τη μάχη για την εξισορρόπηση του FTSE-20 οι αισιόδοξοι της αγοράς, ενώ παραμένουν σε εγρήγορση ορισμένα από τα επιθετικά χαρτοφυλάκια, που σε σημαντικό βαθμό διαμορφώνουν ακραίες διακυμάνσεις στην αγορά. Προσβλέπουν σε ”κλείσιμο” του FTSE-20 προς τις 1.619 μονάδες, με συναλλαγές τουλάχιστον 220 εκατ. ευρώ οι χρηματιστές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης πωλητών – αγοραστών και μετά την αρχική επιτυχή προσπάθεια ανάσχεσης της πτωτικής τάσης προς τις 1.580 μονάδες (FTSE-20), ορισμένοι χρηματιστές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι από ό,τι χθες.

Το χαμηλό σημείο του FTSE-20 αντιστοιχεί στις 2.837 μονάδες του Γ.Δ., αν και οι ίδιοι οι χρηματιστές παραδέχονται πως και βραχυπρόθεσμα το ”παιχνίδι” έχει επικεντρωθεί και πάλι στον πρώτο δείκτη.

Λόγω παραγώγων και μεταβλητότητας συγκεκριμένων μετοχών του 20άρη, η μάχη δίνεται κυρίως με επίκεντρο τις Εθνική, Alpha, Eurobank και ΟΤΕ.

Άλλες χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ως θετικό ενδεχόμενο πιθανό ”κλείσιμο” του FTSE-20 προς το υψηλότερο σημείο ημέρας (1.619,89 μονάδες) με συναλλαγές σαφώς περισσότερες των 220–240 εκατ. ευρώ.

Η συνέχεια προμηνύεται αναμφίβολα δύσκολα, αν και φαίνεται πως από τεχνικής πλευράς η δεύτερη ”μάχη” κερδίζεται για τον FTSE-20 σε επίπεδο πέριξ των 1.580 μονάδων.

Η σχέση ανοδικών - πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 2,5 και το στοιχείο που αποκτά ενδιαφέρον αφορά τη διακυμανσιμότητα συγκεκριμένων μετοχών.

Για παράδειγμα, αναφέρεται ενδεικτικά η αντίδραση της ΕΛΤΕΧ προς την υψηλή για σήμερα τιμή των 3,82 ευρώ, της Alco προς τα 1,25 ευρώ, της ΑΕΓΕΚ προς τα 49 λεπτά, του Καρδασιλάρη προς τα 4,02 ευρώ, του Χατζηιωάννου προς τα 1,01 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ προς τα 5,92 ευρώ και ορισμένων ακόμη, όπως Lavipharm, Spider, Εθνική Ακινήτων, Μπαλλής, Info Quest, Hyatt κ.ά.

Δεδομένης βέβαια της μεταβλητότητας, όλες οι κινήσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ειδικότερα για μετοχές με υψηλό συντελεστή Β, εμπεριέχουν προφανώς ρίσκο.

Εάν, όμως, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των χρηματιστών για σταθεροποίηση κατ’ αρχάς του FTSE-20 γύρω από την προαναφερθείσα βάση ”στήριξης”, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιμέρους ακραίων ανοδικών αυτήν τη φορά εκτινάξεων.

Σημείωση: Το σχετικό για τα hedge funds άρθρο (δες θέμα FT.Com) συντηρεί στην επικαιρότητα και μία άλλη χρήσιμη για τη δράση των εν λόγω χαρτοφυλακίων παράμετρο.

Όπως σημείωνε κατά κανόνα μετρημένος ισχυρός χρηματιστής, σημαντική συμμετοχή επιθετικών χαρτοφυλακίων σε μετοχές κυρίως του FTSE-20 οδήγησε κατά την εκτίμηση στην υπερβολή της ανόδου των προηγούμενων εβδομάδων.

Η μαζική τους αποχώρηση έφερε την ανάλογη βίαιη διόρθωση.

Σημειώνει, όμως, ο εν λόγω χρηματιστής πως ικανός αριθμός αυτών των χαρτοφυλακίων συνεχίζει να δραστηριοποιείται και στην ελληνική αγορά, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας επόμενης ”μόχλευσης”, με προφανή τους επιδίωξη να αποκομίσουν υπεραξίες από πιθανή τεχνικής έστω μορφής αντίδραση των μετοχών – επιλογών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v