Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Εσπασαν” και οι 2.900 (update)

Νέο κύμα πωλήσεων οδηγεί το Γενικό Δείκτη κάτω (και) από το ψυχολογικό όριο των 2.900 μονάδων. Απώλειες 3,3% για τις τράπεζες, ενώ μόνον 13 τίτλοι διασώζονται με θετικό πρόσημο. Απώλειες 7,35% για την Intracom, - 5,23% για την Εμπορική και -5% για την Τράπεζα Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Νέο κύμα πωλήσεων οδηγεί το Γενικό Δείκτη κάτω (και) από το ψυχολογικό όριο των 2.900 μονάδων. Απώλειες 3,3% για τις τράπεζες, μόνον 13 τίτλοι διασώζονται με θετικό πρόσημο.

Η αναλογία 13 προς 300 σε συνδυασμό με τη διάσπαση και των 2.900 μονάδων επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα.

Αυτό, γιατί μετά τις πωλήσεις ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων φαίνεται να ρευστοποιούν και Έλληνες διαχειριστές.

Εκτίμηση, που ενισχύεται από τη σχέση πωλήσεων, εκροών στα Αμοιβαία και κινητικότητας στην αγορά Παραγώγων.

Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι πως το υποτιμητικό κύμα παρασέρνει στο διάβα του ακόμη και μετοχές εταιριών που είχαν κινηθεί καλύτερα τις προηγούμενες ημέρες.

Δεν είναι τυχαίο, πως από τον FTSE-20 μόνο η Cosmote κινείται οριακά, ενώ οι απώλειες φτάνουν για παράδειγμα στην περίπτωση της Πειραιώς το 5,3%.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί κύκλοι, η εντεινόμενη πτώση ενδέχεται να έχει – εάν δεν προβλεφθεί έγκαιρα – παράπλευρες απώλειες.

Αναφέρονται τόσο στις υποαξίες που εγγράφονται πλέον ξεκάθαρα για αρκετά Αμοιβαία Κεφάλαια, την αρνητική σχέση αρκετών μετοχοδανείων, υποχρεώσεων, επιχειρηματιών και μικρομεσαίων εισηγμένων προς τα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ σημειώνουν πως έχουν περάσει στο ”κόκκινο” τα περιθώρια δανεισμού ορισμένων μεγάλων πελατών τους, σε ορισμένες χρηματιστηριακές.

Όλα αυτά, στο βαθμό που επιβεβαιώνονται, και εν πάσει περιπτώσει δικαιολογούνται από το εύρος της υποχώρησης, ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο πολύ μεγαλύτερο από αυτόν της χρηματιστηριακής και μόνο τάσης του Γενικού Δείκτη, ή ορισμένων μετοχών.

Από αυτήν την άποψη, εύλογα θα πρέπει να δοθούν κάποιες πειστικές εξηγήσεις από τους ”κρατούντες” της αγοράς, προτού επιβαρυνθεί περισσότερο το κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v