Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 4,8% η ”λυπητερή”

Μετά από μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων που συνέπεσε με τη λήξη των ΣΜΕ Μαρτίου στο ΧΠΑ και μετά από εβδομαδιαίες απώλειες 4,8% η αγορά σταθεροποιήθηκε στα επίπεδα των 2.980 μονάδων. Τι λένε οι ειδικοί του χώρου για τη συνέχεια. Τι φοβούνται. Οι πρωταγωνιστές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που δεν προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς συνέπεσε με την λήξη των Σ.Μ.Ε. Μαρτίου επί δεικτών και μετοχών και είχε κυριότερο χαρακτηριστικό την έντονη νευρικότητα και την ευμετάβλητη ψυχολογία.

Μάλιστα η σημαντική μεταβλητότητα που επέδειξε η spot Αγορά σε συνδυασμό με την λήξη των Σ.Μ.Ε. εκτίναξαν σε υψηλά επίπεδα τον τζίρο στην Αγορά Παραγώγων.

Εν τω μεταξύ και με βάση τα όσα μεσολάβησαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ίσως θα είχε ενδιαφέρον οι αρχές του Χ.Α. να ερευνήσουν τους κωδικούς που άνοιξαν μεγάλες θέσεις ”short” (στο Χ.Π.Α.) 6-7 συνεδριάσεις πριν την λήξη των συμβολαίων Μαρτίου για τον FTSE.

Ουδείς από τους επαγγελματίες του χώρου θέλει να προχωρήσει σε προβλέψεις – εκτιμήσεις, όλοι περιμένουν τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όμως η γενικότερη εντύπωση είναι ότι η βραχυπρόθεσμη τάση έχει ”κρεμάσει” και η μεσοπρόθεσμη διασώθηκε οριακά σήμερα (άγνωστο για πόσο).

Τεχνικά και χωρίς να αποκλείεται ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, σίγουρα η Αγορά δεν έχει δώσει σήμα επανατοποθετήσεων παρά μόνο για τους εξαιρετικά βραχυπρόθεσμους, έστω και αν η σημερινή ήπια αντίδραση θεωρείται θετικότερη από μία εντονότερη ανοδική κίνηση.

Από τις μετοχές του FTSE, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΠΑΠ και ΗΥΑΤΤ, αξιοσημείωτα για Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Ιντρακόμ, Τιτάνα, Cosmote, Motor Οil.

Αντίθετα με σημαντικές απώλειες Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, ΚΑΕ, ΟΤΕ και αρνητική μεταβολή για Folli Follie, Coca-Cola, Γερμανό, Εμπορική.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακό εύρος, αφού ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2991,39 μονάδες, περίπου κάθετη πτώση μέχρι τις 2918,96 και κλείσιμο στις 2979,05 και κέρδη 0,17%, ενώ συμπληρώθηκε δεύτερη πτωτική εβδομάδα στο τρέχον έτος με απώλειες 4,79%.

Συνεχείς εναλλαγές στην αναλογία ανοδικών – πτωτικών, με τις πρώτες (147) να υπερισχύουν στο τέλος των δεύτερων (113) και για 18 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 5-12%.

Σε ό,τι αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα της Εθνικής Τράπεζας (40.000, 22.000 και 22.000 έκαστο) στην τιμή των 27,04, 27,60 και 27,54 ευρώ αντιστοίχως, ένα πακέτο 30.000 τεμαχίων της Εμπορικής στα 22,50 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 330.000 τεμαχίων της Ipirotiki Software στα 1,95 ευρώ και ένα πακέτο 169.030 τεμαχίων της Τράπεζα Πειραιώς στην τιμή των 14,24 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v