Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΠΑ και Τ+3 πλήττουν τη Σοφοκλέους

Σειρά αρνητικών παραμέτρων ανακατεύει την αγορά και δημιουργεί μίγμα τύπου ”Μακεδονικής σαλάτας” στη Σοφοκλέους. Οι αναλυτές, ωστόσο, επιμένουν πως η αγορά χρωστά τεχνική αντίδραση, ενώ αναμένουν τις κινήσεις των ξένων. Υπερδιπλάσιος ο τζίρος και οριακό premium για τον FTSE-20 στα Παράγωγα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σειρά επί μέρους αρνητικών παραμέτρων χαλά το κλίμα και διαμορφώνει σε έντονα πτωτική την τάση, ενώ παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ”Μακεδονική σαλάτα” στη Σοφοκλέους.

Η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής είδησης, ακόμη και μετά την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος της Εθνικής, αλλά και του προγράμματος μετοχοποιήσεων τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στο Λονδίνο, η υψηλή αποτίμηση κυρίως των πέντε τραπεζικών μετοχών, η διακριτική αποχή των ξένων, οι αγορές ”αέρα” Ελλήνων ισχυρών παικτών, σε συνδυασμό με τη μόχλευση στα Παράγωγα και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, δημιουργούν αυτό το ιδιόμορφο μίγμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο τζίρος στην αγορά Παραγώγων ήταν διπλάσιος από αυτόν στην υποκείμενη, με το μεγαλύτερο μέρος των ΣΜΕ να προσφέρονται για πώληση σε χαμηλότερες τιμές.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό πως στις περισσότερες μετοχές τον πρώτο λόγο στις πωλήσεις τον έχουν κυρίως Έλληνες ”παίκτες” που προσέβλεπαν σε άμεσες κινήσεις από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου, αλλά και συντομότερη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, με αιχμή το Ασφαλιστικό των τραπεζών και την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ.

Η διόρθωση στις ξένες αγορές και η ιστορικά υψηλή τιμή του πετρελαίου αποτελούν αναμφίβολα ουσιαστικούς λόγους που καθιστούν κάποιον επιφυλακτικό, πλην όμως μέχρι και χθες χρησιμοποιούνταν περισσότερο ως αφορμές για διόρθωση, παρά ως αίτιο.

Άλλωστε, αυτή τη στιγμή, ο DAX υποχωρούσε κατά 0,15%, έναντι 2,75% του FTSE-20.

Είναι επίσης προφανές πως όσοι πωλούν μέχρι και 4,8% χαμηλότερα την Πειραιώς, 2,2% φθηνότερα τον ΟΠΑΠ, 2,8% τη Eurobank, 3,8% την Εθνική, αλλά και Τιτάν, Coca-Cola, CosmΟΤΕ και γενικότερα 20άρη, είτε ”βγαίνουν” και σε αυτό το επίπεδο με κέρδη είτε υποχρεώνονται, λόγω των ανοιχτών τους θέσεων, να πουλήσουν και με ζημία.

Στην πρώτη κατηγορία συναντώνται κυρίως ξένοι, οι οποίοι, όμως, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη δεύτερη κατηγορία συναντώνται κυρίως Έλληνες, βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες”, οι οποίοι προσέβλεπαν είτε στην εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων που θα αφορούσαν λόγου χάρη στη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ είτε σε τεχνικής μορφής αντίδραση, που μέχρι στιγμής, όμως, δεν τους ”βγαίνει”.

Το τελευταίο μάλιστα κρύβει έναν επί πλέον κίνδυνο, καθώς σε ενδεχόμενη παράταση της αδυναμίας, κυρίως μετοχών του FTSE-20 και βασικών επιλογών τους να αντιδράσουν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης εμφανιστούν ακόμη πιο επιθετικοί ως πωλητές, πιέζοντας ακόμη χαμηλότερα τις τιμές και τον FTSE-20.

Παρ’ όλα αυτά, χρηματιστηριακοί αναλυτές εξακολουθούν να εκτιμούν πως η αγορά ”χρωστά” τεχνικής μορφής αντίδραση, ακόμη και στην περίπτωση που κινηθεί εν συνεχεία χαμηλότερα, ενώ χρηματιστές συνεργάτες των ξένων σημειώνουν πως οι πελάτες τους όταν δραστηριοποιούνται το επιχειρούν προς το τέλος μιας συνεδρίασης.

Μέχρι στιγμής, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα (5.899.680 και 2.404.320 τεμαχίων έκαστο) της Πρόοδος στην τιμή των 3,93 ευρώ έκαστο και ένα πακέτο 43.170 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 27,9 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα του ΟΠΑΠ (35.500, 120 τεμαχίων) στην τιμή των 22,98 και 24,2 ευρώ έκαστο και ένα πακέτο 1.200 τεμαχίων της Eurobank στα 27,16 ευρώ.

Επίσης, έλαβε χώρα ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της CosmΟΤΕ στα 13,46 ευρώ, ένα πακέτο 107.081 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στα 27,24 ευρώ και ένα πακέτο 230 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 14,54 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v