Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηστίσιμες... απώλειες στη Σοφοκλέους

Σε χαμηλή πτήση με χαμηλές συναλλαγές οδηγείται η αγορά, με την πλειονότητα των μετοχών να κινούνται μεταξύ ”φθοράς και αφθαρσίας”. Ελάχιστοι οι τίτλοι που ξεχωρίζουν από κάθε κατηγορία, καθώς και λόγω των ημερών ατονεί το ενδιαφέρον τόσο στα διεθνή όσο και στο δικό μας χρηματιστήριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι συναλλαγές των 113 εκατ. ευρώ, περίπου 2,5 ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, επιβεβαιώνουν τον... νηστίσιμο τίτλο του προηγούμενου σχολίου.

Εάν εξαιρεθούν οι πράξεις σε επιμέρους τίτλους στο σύνολο της αγοράς, διαπιστώνεται ουσιαστική απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Το ισχνό αγοραστικό ενδιαφέρον οδηγεί έτσι στις 13:30 τη μετοχή της Εθνικής χαμηλότερα προς τα 29,38 από την ενδοσυνεδριακά μέγιστη τιμή των 30 ευρώ.

Στο -1,01% της Εθνικής θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το -1,31% της Alpha Bank, το -1,69% της Cosmote, το -1,38% του ΟΠΑΠ, που διαμορφώνουν κατά 0,73% χαμηλότερα τον FTSE-20.

Από το συγκεκριμένο δείκτη, διασώζονται μόνο οι τραπεζικοί τίτλοι της Εμπορικής (δες σχετικό θέμα για Ασφαλιστικό) με 0,26% και της Eurobank με 0,15%.

Υποτονικό είναι το ενδιαφέρον και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με τον MID-40 να χάνει 0,59% έναντι 0,37% του SC-80 (σε σύγκριση με το -0,67% του Γ.Δ.).

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση είναι η περιορισμένη συναλλακτικότητα σε επιμέρους τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Δεν είναι τυχαίο πως για 25 μετοχές με απόδοση μεγαλύτερη του 10% μόνο στις Κλωνατέξ, Μοχλός και Θεμελιοδομή οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τις 60.000 τεμάχια.

Όταν μάλιστα η απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή της Θεμελιοδομής, της Κλωνατέξ ή του Μοχλού κυμαίνεται στα 40-60 λεπτά, διαπιστώνεται η απουσία οποιουδήποτε, έστω και βραχυπρόθεσμου, ενδιαφέροντος.

Θα πρέπει, όμως, ακόμη και σε αυτήν την... ανιαρή συνεδρίαση να αναφερθούμε στην καταγραφή νέας υψηλής τιμής για τη μετοχή του Σαράντη, καθώς από την προηγούμενη των 6,10 ευρώ διαμορφώνεται σήμερα εύρος διακύμανσης 6,04-6,24 ευρώ με συγκριτικά γι’ αυτή τη συνεδρίαση αυξημένες συναλλαγές.

Θα πρέπει επίσης, να αναφερθούν η αντίδραση των Βωβός, στα 14 ευρώ (υψηλή τιμή), Blue Star Ναυτιλιακή (1,14), Creta Farm (4,76 ευρώ), Info Quest (1,58 ευρώ), Λιβάνης, Ηπειρωτική, Ελγέκα, REDS, Μινωικές Γραμμές, Αspis Bank, Μηχανική και ελάχιστων ακόμη.

Σημείωση: Στα λίγα και ενδιαφέροντα της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγονται η προκρινόμενη ανεξάρτητη λύση για το Ασφαλιστικό της Εμπορικής (δες σχετικό θέμα), η τιμή-στόχος των 30,7 ευρώ από τη Marfin Analysis για τη μετοχή της Εθνικής, το... παράπονο της OPTIMA για τη διοίκηση της Standard (δες σχετικό θέμα) και ο ρηξικέλευθος σχολιασμός του πάντα διορατικού Μιχάλη Τσιμπρή στο ζητούμενο της ”ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής κυριαρχίας”.

Το περιεχόμενο των όσων υποστηρίζει και σχολιάζει ο ειδικευμένος σε θέματα κεφαλαιαγοράς και γνώστης του χώρου μπορεί να έχει σε ευθετότερο χρόνο σημασία και ενδιαφέρον και για τα καθ’ ημάς, ειδικότερα, όμως, τα ΕΧΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v