Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Έλληνες στα Βαλκάνια και το σπίτι του Αλβανού!

Τι θα συμβεί αν οι ελληνικές τράπεζες προσπαθήσουν να πάρουν το σπίτι του Αλβανού; Τι σημαίνουν τα bad debts της HSBC και πόσο μπορούν να μας επηρεάσουν; Γιατί οι βρετανικές τράπεζες δεν επενδύουν στα Βαλκάνια; Σε αυτά και σε άλλα πολλά απαντά επιστολή αναγνώστη μας από το Λονδίνο. Ως οικονομολόγος έχει τις απόψεις του. Εμείς, απλώς σας τις μεταφέρουμε...

Οι Έλληνες στα Βαλκάνια και το σπίτι του Αλβανού!
Τι θα συμβεί αν οι ελληνικές τράπεζες προσπαθήσουν να πάρουν το σπίτι του Αλβανού; Τι σημαίνουν τα bad debts της HSBC και πόσο μπορούν να μας επηρεάσουν; Γιατί οι βρετανικές τράπεζες δεν επενδύουν στα Βαλκάνια;

Σε αυτά και σε άλλα πολλά απαντά επιστολή αναγνώστη μας από το Λονδίνο. Ως οικονομολόγος έχει τις απόψεις του. Εμείς, απλώς σας τις μεταφέρουμε...

”Τα τελευταία χρόνια επενδύω συστηματικά στην Ελληνική Αγορά με μεγάλη επιτυχία (και στα πάνω της και στα κάτω της). Παίρνω το θάρρος να σας γράψω λόγω της μεγάλης αγανάκτησής μου και της κοροϊδίας των ξένων οίκων. Τις τελευταίες εβδομάδες το σύνολο του Tύπου τα έχει επισημάνει όλα αυτά.

Σήμερα λοιπόν η Merrill Lynch έβγαλε τρίτο report σε λιγότερο από ένα μήνα για τις ελληνικές τράπεζες!! Συν τα άλλα reports...(δες ΟΠΑΠ, ΟΤΕ...).

Εγώ θα σας αναφέρω κάτι άλλο, για να δείτε το δούλεμα που πέφτει. (Για να μην παρεξηγηθώ έχω θέσεις σε ΕΤΕ, ALPHA και ΟΠΑΠ, οπότε όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά...).

Την προηγούμενη Δευτέρα η HSBC ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα κέρδη που έχει καταγράψει ποτέ στην ιστορία της και όμως η μετοχή της έπεσε. Γιατί; Πολύ απλά γιατί όπως είπαν οι αναλυτές (Financial Times) έχει πολλά bad debts.

Πολλά bad debts λοιπόν, για μια τράπεζα που δραστηριοποιείται σε μια οικονομία με 2,5% ανεργία, 1,8% πληθωρισμό, με 3,0% ανάπτυξη (έτσι χαλαρά και χωρίς να φορτσάρει), με μέσο μισθό τα 7.500 euro το μήνα, χωρίς η ζωή να είναι αντίστοιχα ακριβή (άνετα σου μένουν 1.000 -1.500 euro στην άκρη και με ενοίκιο και... και...).

Επίσης, εδώ οι υποανάπτυκτοι μιλάνε για ψηλά P/E στις τράπεζές τους (fat cats τις λένε) και μεγάλο operational cost λόγω του πρόσφατου ανοίγματος στην Ασία.

Επίσης, το Bloomberg την Παρασκευή μίλαγε για περισσότερα ”health warnings” που έπρεπε να γίνουν στους δανειολήπτες.

Πάμε τώρα στην Ελλάδα; Τα macros είναι γνωστά, να μην τα ξανάλεμε (έτσι κι αλλιώς η αγορά έχει επιλεκτική μνήμη). Η ”χ” έχει δανείσει φέτος όλη την Ελλάδα. Μέχρι και έναν Πακιστανό που δουλεύει στο θείο μου για ένα κομμάτι ψωμί.

Καθημερινά στις ειδήσεις ακούμε για ανθρώπους που έχουν πάρει δάνεια και παρακαλάνε να βρουν δουλειά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μειώνει τους δημοσίου υπαλλήλους σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, πολλοί έχουν μείνει με τα μηχανήματα και τα φορτηγά εγκαταλελειμμένα για μήνες και σκέφτονται να ξεσπιτωθούν, να βρουν δουλειά στην επαρχία.

Εορτοδάνεια και διακοποδάνεια αγοράζονται για να ξεχρεώσουν τα περσινά.... κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες κάνουν το μεγάλο άνοιγμα στην αγορά των Βαλκανίων, όπου θα γίνουν κυρίαρχοι (κάποτε...). Μια αγορά φερέγγυα(;;;), χωρίς γεωπολιτικές αναταράξεις(;;;), όπου οι πολίτες που θα παίρνουν τα δάνεια δυο-δυο σε μερικά χρόνια, έχουν την παιδεία και τη γνώση για να τα αποπληρώσουν.

Πάρτε για παράδειγμα την αλβανική αγορά. Μεγάλα κέρδη αναμένονται από τις τράπεζές μας από αυτή την αγορά, διότι η οικονομική παιδεία που έχουν οι Αλβανοί τους καθιστά φερέγγυους επενδυτές. Και μην πει κανείς ότι στην Αλβανία κάνουν κουμάντο φατρίες (κάτι σαν την Ελλάδα του ’50), ούτε και ότι ο Αλβανός θα σε καθαρίσει αν προσπαθήσεις να του πάρεις το σπίτι.

Εν πάση περιπτώσει αυτές οι αγορές θέλουν ακόμη μια δεκαετία για να φέρουν ουσιαστικά κέρδη στις τράπεζες. Χαζές είναι άλλωστε οι μεγάλες βρετανικές και γερμανικές τράπεζες που δεν ασχολήθηκαν με τα Βαλκάνια;

Υπεύθυνος για τη φιλοξενία: Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v