Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής

Δηλώσεις, εκθέσεις και διεθνές περιβάλλον δημιουργούν ”κλίμα” στη Σοφοκλέους, αν και δεν φαίνεται να έχει έρθει η ώρα της επόμενης κίνησης της αγοράς. Πέραν των ελάχιστων και γνωστών επιλογών, σταδιακά επιχειρείται να διαμορφωθεί μία ακόμη ομάδα 20-25 μετοχών κυρίως μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης με κοινά χαρακτηριστικά τα θεμελιώδη, τα κίνητρα και τη διάθεση των ισχυρών αναδόχων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τραπέζης, οι εξελίξεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ για δημοπράτηση έργων 7 δισ. ευρώ διαμορφώνουν ένα πλαίσιο, όπου μακροπρόθεσμα μπορεί να κρατήσει υψηλά την αγορά.

Βραχυπρόθεσμα όμως, η τάση του FTSE 20 και του Γενικού Δείκτη ”κουράζει” και ξεγελά καθώς φαίνεται πως για τον μεν πρώτο φαίνεται να εξασφαλίζεται η στήριξη των 1.705 μονάδων, για τον δε Γενικό επίπεδο πέριξ των 3.065 μονάδων.

Το ενθαρρυντικό είναι πως πέραν των λίγων γνωστών μετοχών– επιλογών των ισχυρών, σταδιακά και εκ περιτροπής κινούνται διάφορες μετοχές με αποτέλεσμα η τιμή τους να βρίσκεται κοντά στην καταγραφή ”υψηλών” ή να το έχουν επιτύχει.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση προσοχής αξίζουν οι Ιντραλότ, Ηρακλής, Jumbo, Σαράντης, Φουρλής, Πλαίσιο και ορισμένες ακόμη. Η περίπτωση της Κύπρου, με νέο υψηλό έτους, αποτελεί ενδεικτική περίπτωση των περιθωρίων αντίδρασης ορισμένων μετοχών.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η περίπτωση των Ίλυδα, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, αποτελούν μία άλλη κατηγορία εν δυνάμει επιλογών.

Το επίσης ενθαρρυντικό είναι πως για επιμέρους μετοχές οι οποίες εμφανίζουν επαρκή θεμελιώδη, καταβάλλεται προσπάθεια από τους ίδιους τους μετόχους και επιχειρηματίες, ενεργοποιούνται οι ανάδοχοι (δηλαδή οι τράπεζες), δίνονται κίνητρα, διαπιστώνεται τάση ”αφύπνισης”.

Τις προηγούμενες ημέρες ενδεικτική ήταν η περίπτωση του Σφακιανάκη, του Βογιατζόγλου, της Euromedica με τους Ιατρικό Αθηνών, Τεγόπουλο να ακολουθούν. Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν στη μεσαία-μικρότερη κατηγορία σε ικανοποιητικό βαθμό.

Εάν μάλιστα σταδιακά λυθεί και το πρόβλημα της εμπορευσιμότητας αυτών των μετοχών, μπορεί δηλαδή ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να αγοράζει και να πουλά χωρίς να διαμορφώνει την τιμή με υψηλό κόστος, τότε το ”καλάθι” των επιλογών μας μπορεί να εμπλουτιστεί με άλλες 20-25 μετοχές.

Από τεχνικής πλευράς, ζητούμενο για σήμερα η επιβεβαίωση των περιοχών ”στήριξης” και αφορμής δοθήσης η αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 3.118 μονάδων.

Με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων δεν φαίνεται να έχει έρθει ακόμη η ώρα για την επόμενη κίνηση της αγοράς, κάτι που δικαιολογεί τις διακυμάνσεις γύρω από στενό εύρος κυρίως των μετοχών του FTSE 20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v