Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίεσης συνέχεια

Δεν έχουν λόγους οι ξένοι να επισπεύσουν τις αγορές τους. Τελούν σε αναμονή της παρουσίασης του προγράμματος μετοχοποιήσεων από το ΥΠΕΘΟ στο Λονδίνο, ενώ την ίδια στιγμή στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση φαίνεται πως διεξάγεται ίσως η τελευταία πράξη του δράματος. Πιθανή η νέα μικρή υποχώρηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε αναμονή τελούν οι επενδυτές, καθώς ο υπουργός Οικονομίας παρουσιάζει στο Λονδίνο το πρόγραμμα των επόμενων μετοχοποιήσεων.

Η εμφανώς παθητική στάση των ξένων, οι οποίοι δεν έχουν λόγο να βιαστούν, και οι επιμέρους ”κραδασμοί” που δημιουργεί η αναδιάταξη δυνάμεων στη Σοφοκλέους φαίνεται πως επηρεάζουν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα (μάλλον αρνητικά) τη διάθεση και την τάση.

Κρίνοντας από τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούν οι εποπτικές αρχές σε εισηγμένες, αλλά και χρηματιστές, από το ”βάθος” των οικονομικών αποτελεσμάτων και το καθεστώς ”τιμωρίας” 4 εισηγμένων μετοχών στις 10, το ενδεχόμενο περαιτέρω πίεσης φαίνεται πιθανό.

Στο σχετικό θέμα (σε τιμωρία 4 στις 10 μετοχές στη Σοφοκλέους) καταγράφεται εύγλωττα ο ουσιαστικός διαχωρισμός της αγοράς σε περισσότερες των... δύο ταχυτήτων.

Η χθεσινή μηνυτήρια αναφορά της Ε.Κ. κατά της Sex Form αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του πώς εννοούν την επενδυτική ιδέα ορισμένοι επιχειρηματίες και βασικοί μέτοχοι, αλλά και των περιθωρίων άσκησης ουσιαστικής πολιτικής από την εποπτική αρχή.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την εφαρμογή των ΔΛΠ μία σειρά εισηγμένων είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να καθαρίσει την οικονομική της θέση.

Αναφέρουμε ενδεικτικά δύο περιπτώσεις, όπου η σχετική διαδικασία επηρέασε εισηγμένες, και συγκεκριμένα τις μετοχές των ΓΕΚ (Ερμή), Κυριακίδη, αλλά και την Εθνική Ασφαλιστική.

Στη μεν πρώτη περίπτωση η Φοίνιξ, λόγω διαφοράς αποτίμησης μετοχών της ΓΕΚ (Ερμής) με ζημίες περίπου 130 εκατ. ευρώ για το 2004, οδηγήθηκε σε ρευστοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου της.

Στον Κυριακίδη, γνωστό τραπεζικό Αμοιβαίο προχώρησε επίσης σε μαζική ρευστοποίηση της θέσης του, ενώ στην Εθνική Ασφαλιστική, μετά την επισημοποίηση της επίπτωσης επιβαρύνσεων περίπου 100 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των ΔΛΠ, ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια έσπευσαν σε ανάλογη εκποίηση της θέσης τους.

Είναι γνωστό πως ύστερα από την παρουσίαση του ομίλου της Εθνικής στο Λονδίνο βεβαιώθηκε πως από την εφαρμογή των ΔΛΠ θα επιβαρυνόταν κατά 70 εκατ. ευρώ ο κλάδος ζωής και κατά τα υπόλοιπα από άλλους κλάδους – ασφαλιστικές δραστηριότητες της ΕΕΓΑ.

Ανάλογες βέβαια περιπτώσεις με αυτές που προαναφέρουμε υπάρχουν αρκετές, ενώ η ”αυταμοιβή” του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Sex Form δεν είναι η μόνη.

Διαβάζοντας περισσότερο τα ψιλά γράμματα και τις σημειώσεις των ορκωτών διαπιστώνονται ”σημεία και τέρατα” για πάρα πολλές εισηγμένες.

Κατά συνέπεια, με τις τραπεζικές μετοχές του FTSE-20 σε... κόπωση και την αναδιάταξη δυνάμεων να ολοκληρώνεται, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 3.065 μονάδες για τον Γενικό και προς τις περίπου 1.715 μονάδες για τον FTSE-20.

Σημείωση: Το θέμα του ΟΠΑΠ χρήζει μεγαλύτερης προσοχής, καθώς η μετοχή χαρακτηρίζεται από υψηλότατη στάθμιση, το Συμβόλαιο προσφερόταν από την υψηλή τιμή των 24,38 ευρώ για ”πώληση”, ενώ λόγω του αδιευκρίνιστου ακόμη επιπέδου αποτίμησης το ”πάνω χέρι” φαίνεται να έχουν βραχυπρόθεσμα όσοι πιέζουν την τιμή χαμηλότερα.

Ήταν άλλωστε γνωστό εδώ και καιρό πως ουδείς ξένος συζητούσε το ενδεχόμενο απόκτησης πακέτων σε επίπεδο τιμών με οροφή τα 24 ευρώ.

Όσο κι αν είναι το περιθώριο έκδοσης που θα δοθεί, η τιμή-οροφή των 24 ευρώ είναι εκ των πραγμάτων αποτρεπτική για τους ξένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v