Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια κόπωσης στη Σοφοκλέους

Απαθείς οι ξένοι παρακολουθούν την ήπιων τόνων διολίσθηση μετοχών που συνιστούν κύριες επιλογές τους, καθώς σε αυτή τη φάση κρίνουν πως μπορεί να επανατοποθετηθούν σε ελκυστικότερα επίπεδα τιμών, που ωστόσο δεν θα αποκλίνουν σημαντικά από τα τρέχοντα. Προβληματίζει η μέσα σε δύο εβδομάδες κατακόρυφη υποχώρηση των συναλλαγών και των ενεργών κωδικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφανή είναι τα σημάδια κόπωσης στην αγορά, κάτι που διαπιστώνεται από την κατακόρυφη μείωση τόσο των συναλλαγών όσο και των θέσεων που λαμβάνουν στην πλειονότητά τους οι ξένοι.

Εάν εξαιρεθεί η περίπτωση ΟΤΕ και δευτερευόντως των Alpha, Πειραιώς και Γερμανού, η παρουσία των ξένων σε μετοχές του FTSE-20 είναι ιδιαίτερα αδύνατη.

Ακόμη πιο ασθενής εμφανίζεται η θέση τους στους επιλεγμένους τίτλους των ελάχιστων εταιριών του MID-40, όπου έχουν ήδη συμμετοχή ή προσέγγιζαν διερευνητικά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αυτό που εμφανώς χρειάζεται στην αγορά είναι όχι τόσο η καταγραφή των σημείων ισορροπίας, σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλότερα, όσο η αναζωπύρωση του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος, που εκλείπει σταδιακά τις τελευταίες 10 ημέρες.

Βέβαια, σε επιμέρους μετοχές σημειώνεται εισροή ρευστότητας, πλην, όμως, αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα, καθώς περιορίζονται τις τελευταίες μέρες στην ΕΛΤΕΧ – Ακτωρ, λιγότερο σε μετοχές ομίλων από το χώρο της υγείας και ακόμη 2-3 περιπτώσεις όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η... υποτονική κίνηση σχετίζεται και με άλλα μέτρα-παραμέτρους που πλήττουν αυτήν την περίοδο τη ρευστότητα και τις κινήσεις των ενεργών επενδυτών.

Εν πάση περιπτώσει για το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα ήταν καλό να αναζητηθεί σημείο ισορροπίας-αναφοράς καταρχήν για τον FTSE-20 και ενδεχομένως στη συνέχεια η ενίσχυση του ενδιαφέροντος για ορισμένους τίτλους, κυρίως του MID-40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v