Από πού πάνε για... άνοδο;

Ο ΟΠΑΠ, η Εθνική από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και δευτερευόντως λόγω των τελευταίων εξελίξεων οι Ελληνική Τεχνοδομική, Ακτωρ και βεβαίως ο ΟΤΕ βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, με ”φόντο” ένα νέο πιθανό κύμα μετοχοποιήσεων. Στόχος η διάσπαση των 3.110 - 3.120 μονάδων με αύξηση των συναλλαγών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία διάθεσης νέων πακέτων, καθώς μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας μεταβαίνει στο Λονδίνο για να ενημερώσει ξένους θεσμικούς, διαχειριστές και τραπεζίτες, για τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις.

Η όλη διαδικασία προφανώς ”ανοίγει” με τη διάθεση ενός πακέτου της τάξεως του 15% του ΟΠΑΠ, ενώ ακολουθούν και άλλες ανάλογες κινήσεις.

Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση του ΟΠΑΠ (7,483 δισ. ευρώ) εάν τελικά μεταβιβασθεί σε ξένους ένα ποσοστό της τάξεως του 15%, το Δημόσιο μπορεί να ευελπιστεί σε έσοδα μέχρι και 1,1 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπεια ζητούμενο είναι αφενός μεν η νομοθετική ρύθμιση, άμεσα, που θα επιτρέπει την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και η τιμή που θα συμφωνηθεί τελικά να γίνει το πακέτο. Εκ των πραγμάτων η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτελεί ”σηματωρό” όχι μόνο της βραχυπρόθεσμης τάσης αλλά κυρίως της διαδικασίας μετοχοποιήσεων.

Με κέρδη 2,33% για τη μετοχή του ΟΤΕ την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται πως ισχυροποιείται η ανοδική φορά της μετοχής, ικανή να την οδηγήσει αρχικά προς τα 15,2 ευρώ.

Από τον τραπεζικό κλάδο λόγω μεγέθους των 9,456 δισ. ευρώ της Εθνικής και της παρουσίασης του ομίλου σε ξένους θεσμικούς αποκτά ενδιαφέρον η βραχυπρόθεσμη διακύμανση του τίτλου, αλλά και θυγατρικών όπου άμεσα θα πρέπει να εφαρμοσθεί η πολιτική ”απεμπλοκής” από μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες της Διοίκησης.

Ενδιαφέρον, μετά και την τυπική διευθέτηση του προβλήματος του βασικού μετόχου, αποκτούν οι εξελίξεις όχι μόνο σε Ελληνική Τεχνοδομική και ΑΚΤΩΡ αλλά και ενδεχομένως ευρύτερα στον κλάδο.

Και στις δύο μετοχές άλλωστε καταγράφηκαν σημαντικές τοποθετήσεις, ειδικότερα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, και σημειώθηκε θετική απόδοση στην τιμή.

Σε επιμέρους θέματα, στην αγορά θα πρέπει να αναμένονται οι... επιπτώσεις από την παρουσίαση την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο των προοπτικών των εισηγμένων Ιντραλότ, ΕΧΑΕ, Τέρνα, τη στιγμή που κλιμάκιο της UBS θέτει υπό στενότερη ”παρακολούθηση” επιλεγμένες εταιρίες ”και από τον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης”.

Από τεχνικής πλευράς, οι αναλυτές εκτιμούν πως δεδομένου του συγκριτικά χαμηλού τζίρου της προηγούμενης εβδομάδας είναι πιθανή η διακύμανση του Γενικού Δείκτη σε μικρό εύρος τιμών.

Να σημειωθεί πως οι συναλλαγές από τα περίπου 240-280 εκατ. ευρώ που καταγράφονταν τις ημέρες των ”υψηλών” (3.151,26 μονάδες) υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στα περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Για να εδραιωθεί η τάση θα πρέπει αρχικά να διασπαστεί η περιοχή των 3.110-3.120 μονάδων, να αυξηθούν στη συνέχεια οι συναλλαγές προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι εφικτή η προσέγγιση σε δεύτερη φάση της επόμενης περιοχής-στόχου προς τις 3.270-3.300 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση η πρώτη ”στήριξη” για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται πέριξ των 2.965 μονάδων, αν και το ενδεχόμενο σημαντικής διόρθωσης μέσα στην εβδομάδα δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v