Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εταιρίες κινδυνεύουν!

Οι υποχρεώσεις των εταιριών είναι ένα από τα σημεία εκείνα που θα κρίνουν ποιες εταιρίες θα συνεχίσουν στο μέλλον και ποιες όχι. Είναι φανερό ότι οι τράπεζες έχουν αλλάξει τακτική και πιέζουν τις επιχειρήσεις. Η Βασιλεία 2 δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Είναι καιρός να επανεξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα χαρτοφυλάκιά μας...

Ποιες εταιρίες κινδυνεύουν!
Οι υποχρεώσεις των εταιριών είναι ένα από τα σημεία εκείνα που θα κρίνουν ποιες εταιρίες θα συνεχίσουν στο μέλλον και ποιες όχι. Είναι φανερό ότι οι τράπεζες έχουν αλλάξει τακτική και πιέζουν τις επιχειρήσεις.

Η Βασιλεία 2 δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Είναι καιρός να επανεξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα χαρτοφυλάκιά μας...

Οι ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ ανεκτικές στο παρελθόν έναντι των κακοπληρωτών τους. Για πολλούς και διάφορους λόγους κρατούσαν στη ζωή υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το όποιο πρόβλημα και όλοι να προσδοκούν στον από μηχανής Θεό που θα τους έβγαζε από τη δύσκολη θέση.

Ένας ”λευκός ιππότης”, μία ”καλή χρηματιστηριακή συγκυρία”, ένα θαύμα τέλος πάντων.

Αυτά μέχρι χτες. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Οι αναχρηματοδοτήσεις παλαιών δανείων δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα των τραπεζιτών. Αντίθετα, οι τραπεζίτες έχουν ήδη βάλει στις μαύρες λίστες των βιβλίων τους ολόκληρους κλάδους και θεωρούν ότι οποιοδήποτε δάνειο προς αυτούς είναι επισφαλές.

Κατά συνέπεια, θεωρούν κέρδος και το ένα σεντ που θα κατορθώσουν να εισπράξουν. Μπορεί με την πίεση που ασκούν να κινδυνεύει η βιωσιμότητα εταιριών που κατά τα άλλα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους, αλλά είχαν την ατυχία να... πέσουν στην περίπτωση.

Άδικο; Ίσως! Ποιος σας είπε, όμως, ότι η ζωή αυτή είναι δίκαιη; Ο επενδυτής οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του. Τα P/E δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Και στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι η Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων έβαλε λουκέτο μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση μεγάλου μερίσματος προς τους μετόχους της.

Η διοίκηση της εταιρίας είχε τη διάθεση να δώσει μέρισμα, αλλά είχε ξεχάσει να ενημερώσει τους επενδυτές ότι δεν είχε στην πραγματικότητα χρήματα για να το διανείμει...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v