Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηνεμία μετά τη χθεσινή θύελλα;

Οι αγοραστές, κυρίως σε Εθνική και Eurobank, συμβάλλουν στην εξομάλυνση του κλίματος, μετά την ταραχώδη χθεσινή συνεδρίαση. Στο 1,5 προς 1 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών, ενώ συνεχίζουν ανοδικά μετοχές εταιριών που ”αντιστάθηκαν” χθες και αντιδρούν τεχνικά άλλες που πιέστηκαν σημαντικά στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η τεχνικής μορφής αντίδραση είναι κατ’ αρχήν θετική ένδειξη.

Το γεγονός ότι αυτή πραγματοποιείται με αύξηση συναλλαγών και επανεμφάνιση αγοραστών σε Εθνική, Eurobank, καθώς και το ότι η σχέση ανοδικών προς πτωτικές μετοχές διαμορφώνεται στο περίπου 3 προς 1, είναι επίσης θετικά στοιχεία.

Στη μετοχή της Εθνικής οι εντολές δόθηκαν από τη χαμηλή τιμή των 27,4 ευρώ, για να αντιδράσει στη συνέχεια προς τα 28,2 ευρώ, στη δε Alpha από τα 28,04 προς τα 28,52 ευρώ.

Συγκριτικά θετική τάση διαμορφώνεται προς τα 26,56 ευρώ για τη Eurobank και προς τα 15,5 για την Πειραιώς.

Μετά το αρχικό, δικαιολογημένο, μούδιασμα λόγω της χθεσινής εντονότατης πίεσης, ξεχώρισαν σταδιακά ορισμένες μετοχές από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Έτσι, από τα 6,06 ευρώ αντέδρασε η Δέλτα Συμμετοχών, από τα 3,32 ευρώ ο ΔΟΛ, από τα 3,12 ευρώ η Εγνατία, από τα 4,24 ευρώ η Εθνική Ακινήτων, τα ΕΧΑΕ από τα 8,8 ευρώ και η Τέρνα από τα 6,6 ευρώ.

Στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η μέχρι στιγμής εικόνα είναι υπέρ των ανοδικών, με την τιμή 39 μετοχών να ενισχύεται. Από αυτές ξεχωρίζουν οι Info-Quest, Jumbo, Lykos, ΑΕΓΕΚ, ΑΛΚΟ, Ελγέκα, Μηχανική, Μπενρουμπή (καθώς ολοκληρώθηκε χθες η ρευστοποίηση θέσεων γνωστού Αμοιβαίου), Πλαισίο και Σάνυο.

Στην κορυφή των μετοχών με τη μεγαλύτερη απόδοση θα πρέπει να αναφερθούν οι Φοίνιξ, Βέτεριν, Alter, KLM, Delta Project (όπου ενισχύεται η θέση της Μarfin), Spider και ορισμένες ακόμη μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Η αρχική ενθαρρυντική εικόνα της αγοράς μας επιτρέπει να σταθούμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια, ευελπιστώντας σε σταδιακή εξομάλυνση -και πάλι- της κατάστασης, που θα μπορούσε να φέρει τον Γ.Δ. σταθερά υψηλότερα των 3.080 μονάδων και τον FTSE-20 για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση πάνω από τις 1.715 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v