Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται διασφάλιση των κεκτημένων

Σε Εθνική και ΟΤΕ εστιάζεται από την υψηλή κεφαλαιοποίηση το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον, ενώ στην αγορά αναμένεται η σταδιακή εξομάλυνση ακραίων καταστάσεων που προκλήθηκαν και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2004. Για σήμερα προέχει η διασφάλιση των κεκτημένων, ενώ ενδεχομένως θα φανούν τα πρώτα σημάδια αντίδρασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή συνεδρίαση δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική της μεσομακροπρόθεσμης εικόνας που εμφανίζει η αγορά.

Αποτελεί ”ημέρα κρίσεως” για όσους έπρεπε να πληρώσουν τα σπασμένα προηγούμενων λαθεμένων χειρισμών τους και ”ανασυγκρότησης” όσων δυνάμεων εξακολουθούν να πιστεύουν και να εμπιστεύονται την αγορά - δηλαδή κάποιες μετοχές εταιριών, που με βάση τα αποτελέσματα χρήσεως 2004 δικαίωσαν την επιμονή τους.

Θα πρέπει, όμως, σχετικά άμεσα να υπάρξει αντίδραση τουλάχιστον από εκείνο το τμήμα της αγοράς που διαθέτει τα θεμελιώδη εχέγγυα για κάτι καλύτερο.

Το ενθαρρυντικό, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, είναι πως για τον FTSE-20 δεν διασπάστηκε (σε κλείσιμο) η βάση στήριξης των 1.715 μονάδων που θα οδηγούσε την υψηλή κεφαλαιοποίηση προς τις 1.702-1.705 μονάδες.

Μένει βέβαια να φανεί στην πράξη ποιο μέρος των ανοιχτών θέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί, στη μετοχή της Εθνικής κυρίως, έκλεισαν και με ζημία χθες, κυρίως όμως η αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση επιβεβαιώνεται πως μετοχές εταιριών όπως οι Τέρνα, Μέτκα, Μαΐλλης, Jumbo, Πλαίσιο, αλλά και νέες ενθαρρυντικές περιπτώσεις εισηγμένων που ”γυρίζουν” σελίδα αξίζουν καλύτερης παρουσίας στο ταμπλό.

Για σήμερα προέχει η διακράτηση των κεκτημένων, κυρίως σε μετοχές που εμφάνισαν συγκριτικά καλύτερη πορεία χθες και από αύριο η ενδεχόμενη ίσως αντίδραση και πάλι ορισμένων μετοχών του FTSE-20.

Το πιθανότερο είναι πως αυτή η περίοδος ”κρίσης” μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει αντικείμενο ορθότερων επενδυτικών επιλογών για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v